Oferta lui Vladimir Putin pentru Belarus: gaz la preţuri preferenţiale contra unificare

Rusia propune Belarusului să-i livreze gaze le prețuri preferențiale, mai mici, cu condiția acceptării unificării celor două state. Anunțul a fost făcut de președintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia de presă de stat de la Minsk, Belta.

RomaniaTV.net
14 feb. 2020, 17:51
Oferta lui Vladimir Putin pentru Belarus: gaz la preţuri preferenţiale contra unificare

Cele două state urmașe ale URSS, Belarus şi Rusia, negociază de aproape două decenii o apropiere și o integrare în cadrul unei uniuni statale. Până acum, însă, nu au reușit să se pună de acord cu privire la mai multe puncte importante, între care și adoptarea unei monede unice.

Săptămâna trecută, Aleksandr Lukaşenko a avut o întâlnire cu Vladimir Putin în stațiunea Soci, dar nu au reuşit să convină asupra principalei teme de discuție, semnarea unui nou acord cu privire la livrările de petrol ruseşti către Belarus în 2020. Companiile ruse au sistat livrările de petrol către statul condus de Lukașenko, din cauza disputelor pe marginea prețurilor, provocate de decizia Rusiei de a reduce subvențiile la livrări.

În ultima vreme au apărut mai multe speculații în presa rusă, conform cărora, prin unirea cu Belarus, Vladimir Putin ar dori să-și prelungească mandatul de președinte care expiră în 2024. Constituţia îi interzice să mai candideze, dar prin unirea Rusiei cu Belarusul, Putin ar putea deveni șef al unui nou stat. Problema este președintele Lukaşenko care nu dorește să renunțe nici la suveranitatea statului său și nici la funcția actuală.

Citeşte şi: Trump şi Putin au discutat telefonic despre relaţiile dintre Rusia şi SUA. Iniţiativa a aparţinut liderului rus


loading...