Oficiali ai Statelor Unite neagă că ar fi oferit Rusiei teritorii din Ucraina în schimbul păcii

Casa Albă și CIA au negat relatarea publicației elvețiene Neue Zürcher Zeitung conform căreia directorul CIA, William Burns, ar fi oferit în ianuarie Moscovei și Kievului un plan de pace care prevedea încetarea ostilităților prin păstrarea de către Rusia a controlul asupra unei părți a teritoriului ucrainean.

03 feb. 2023, 11:42
Oficiali ai Statelor Unite neagă că ar fi oferit Rusiei teritorii din Ucraina în schimbul păcii

Un oficial din interiorul CIA a declarat pentru Newsweek că afirmațiile din raportul publicației elvețiene conform cărora Burns a făcut o călătorie secretă la Moscova în ianuarie și că a existat o propunere de pace cu Ucraina prezentată de director în numele Casei Albe sunt „complet false”, iar un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a Casei Albe, Sean DeWitt, a declarat că relatarea este „inexactă”.

Luna trecută, Burns a călătorit în secret la Kiev pentru a se întâlni și a-l informa pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la pozițiile SUA privind evoluția războiului, a relatat Washington Post.

Neue Zürcher Zeitung a scris joi, citând politicieni germani de la vârful puterii, că la mijlocul lunii ianuarie, Burns le-a prezentat Kievului și Moscovei un plan de pace care să pună capăt războiului. Potrivit ziarului, propunerea oferea „aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei” – aproximativ dimensiunea regiunii Donbas din estul Ucrainei. Kievul și Moscova au respins propunerea.

Ucraina a refuzat propunerea „pentru că nu este dispusă să-și împartă teritoriul”, în timp ce oficialii ruși au spus că „oricum vor câștiga războiul pe termen lung”, relata publicația elvețiană.

Politicienii germani au spus pentru ziar că Biden a vrut să evite un război prelungit în Ucraina și a oferit teritoriul ca parte a planului de pace, iar când Ucraina și Rusia au respins propunerea, administrația Biden s-a angajat să furnizeze Kievului tancuri Abrams.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că negocierile dintre Rusia și Ucraina „sunt acum imposibile, deoarece nu există condiții pentru ele”.

Citeşte şi: Reacția nervoasă a lui Putin după ajutorul primit de Ucraina: „Este incredibil, dar tancuri germane Leopard, cu cruci pe ele, ne amenință din nou!”