Oficiali britanici vor introducerea paşapoartelor de imunitate. Cei care devin imuni la COVID ar avea dreptul să-şi reia viaţa normală

Preocupati de dezastrul economic, cât și de riscul reapariției coronavirusului dacă restricţiile sunt ridicate prematur, unii oficiali din țările grav afectate de pandemie au sugerat implementarea unui sistem de pașapoarte de imunitate. Acestea ar putea fi o cale de ieșire din criza coronavirusului, scrie bzi.ro.
Romania TV
20 apr. 2020, 20:47
Oficiali britanici vor introducerea paşapoartelor de imunitate. Cei care devin imuni la COVID ar avea dreptul să-şi reia viaţa normală

Concret, persoanelor care au fost deja infectate și, prin urmare, au devenit imune, li s-ar putea acorda permise pentru a-și trăi viața exact la fel ca înainte de pandemie.

Secretarul de sănătate al Regatului Unit, Matt Hancock, a anunțat, la începutul lunii aprilie, că guvernul britanic ia în considerare un sistem de „certificat de imunitate” pentru a permite celor care au fost infectaţi şi au dezvoltat imunitate să „se întoarcă cât mai mult posibil la viața normală”.

Testele pentru anticorpi „nu sunt suficient de exacte”

Pașapoartele de imunitate ar necesita teste pentru anticorpi specifici coronavirusului. Aceste teste sunt diferite de testele pentru depistarea coronavirusului. Însă aceste teste pentru anticorpi „nu sunt suficient de exacte pentru pașapoarte individuale de imunitate”, a declarat Claire Standley, cercetător în cadrul Universității Georgetown.

Citeşte şi Care este punctul vulnerabil al coronaviruslui. De aici ar putea veni salvarea

Motivul pentru care astfel de teste ar fi ineficiente este faptul că acestea nu par suficient de specifice pentru a evita confuzia cu un virus similar coronavirusului: „Poate exista o reactivitate încrucișată între anticorpii pentru SARS-CoV-2 [Covid-19] și alte coronavirusuri circulante – inclusiv cele care provoacă răceli obișnuite – ceea ce înseamnă că un rezultat pozitiv ar putea să nu indice expunerea trecută la SARS-CoV-2, dar poate un alt coronavirus„, explică Standley.

Cercetătorul atrage atenţia şi asupra faptului că nu pot detecta acele persoane care au prezentat o formă uşoară a virusului: „Rata fals negativă mare (lipsa de sensibilitate) a testului înseamnă că cele disponibile în prezent nu sunt recomandate pentru diagnosticul clinic la nivel de pacient; cu excepția cazului în care sensibilitatea se îmbunătățește, aceste teste s-ar putea să nu fie eficiente în identificarea persoanelor care s-au recuperat din cazuri ușoare de Covid-19 și, astfel, pot avea niveluri mai mici de anticorpi în sângele lor”, spune Standley.

Imunitatea dobândită prin infectare ar putea să dureze mai puţin de un an

Problemele legate de acurateţea echipamentelor de testare pot fi rezolvate prin progrese tehnologice rapide, deoarece oamenii de știință din întreaga lume își concentrează energia și resursele pe abordarea pandemiei. Cu toate acestea, o problemă reală este aceea că imunitatea dobândiă prin infectarea cu COVID este posibil să nu dureze foarte mult.

În acest moment, virusul a circulat pe scară largă în Europa și America de Nord doar de câteva luni, și așa sunt toate informațiile pe care le avem – vom ști într-un an dacă imunitatea durează un an; vom cunoaște peste doi ani dacă imunitatea durează doi ani”, a precizat Abram Wagner, profesor de epidemiologie la Universitatea Michigan. „Din cercetările anterioare efectuate pe alte coronavirusuri, imunitatea nu a durat mult și nu m-ar surprinde dacă, pentru majoritatea oamenilor, imunitatea ar dura mai puțin de un an”, a completat acesta.

Citeşte şi COVID-19. Regula celor 6 secunde. Ce este şi cum te scapă de virus, ultima descoperire a cercetătorilor

Pe lângă piedicile ştiinţifice care stau în calea dezvoltării sistemului de pașapoarte pentru imunitate, există îngrijorări şi cu privire la implicațiile sociale: „Bănuiesc că multe persoane vor fi frustrate dacă alții ar avea dreptul să se întoarcă la muncă și să câștige bani în baza unui pașaport de imunitate”, spune Wagner.

Paşapoartele pentru imunitate i-ar putea dezavataja pe cei mai responsabili dintre cetăţeni

Cercetătorul Claire Standley atrage atenţia asupra unui aspect important, acela că, în scopul obţinerii paşapoartelor, unii oameni s-ar putea infecta din proprie iniţiativă: „Din dorinţa de a se întoarce la muncă sau de a le permite copiilor să se întoarcă la școală, promisiunea unui pașaport de imunitate i-ar putea face pe oameni să se comporte mai puțin responsabil și sa se supuna riscului de infecție, pentru a termina cu un test de anticorpi pozitiv”.

Citeşte şi Descoperire ŞOC după autopsia pacienţilor decedaţi de CORONAVIRUS. Ce se întâmplă cu COVID-19 după MOARTE

În concluzie, o idee prezentată ca o modalitate de a le oferi oamenilor viața înapoi i-ar putea dezavantaja pe cei care au acționat cel mai responsabil: „Sistemul paşapoartelor de imunitate i-ar putea dezavantaja pe acei cetățeni care s-au comportat responsabil și au încercat tot posibilul să reducă riscul de transmitere a coronavirusului în comunitățile lor”, conchide Standley.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”