Olaf Scholz refuză să trimită avioane de luptă Ucrainei: „Nici nu se pune problema”

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în contextul în care Kievul solicită ca Occidentul să îi trimită şi mai mult armament pentru contracararea invaziei ruse.

30 ian. 2023, 08:45
Olaf Scholz refuză să trimită avioane de luptă Ucrainei: „Nici nu se pune problema”

După câteva săptămâni de ezitare, Scholz a anunţat că Berlinul a decis miercuri să trimită Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană şi să permită şi altor ţări europene să furnizeze blindate similare Kievului. În acelaşi timp, Statele Unite au decis să furnizeze armatei ucrainene blindate Abrams de fabricaţie americană.

Întrebat într-un interviu în Tagesspiegel, citat de News.ro, cu privire la dorinţa Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns: “Nici măcar nu se pune problema avioanelor de luptă. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război constant de licitare când este vorba de sistemele de arme”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Berlinului şi Washingtonului după deciziile de trimitere a tancurilor, însă a cerut şi mai mult, în special avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.

În interviul acordat, Olaf Scholz a avertizat cu privire la riscul de escaladare în relaţia cu Moscova. “Nu există un război între NATO şi Rusia. Nu vom permite o astfel de escaladare”.

Citeşte şi: Război în Ucraina. O rachetă a lovit o clădire rezidenţială la Harkov VIDEO

El a menţionat că este necesară menţinerea dialogului cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ultima dată, el a vorbit cu Putin la începutul lunii decembrie. “Voi vorbit din nou la telefon cu Putin”, a precizat Scholz.

În cadrul unei vizite in Buenos Aires, Argentina, Scholz a vorbit despre necesitatea evitării unui conflict armat NATO-Rusia, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Kiev şi Moscova.

„Am făcut totul pentru a preveni o escaladare a tensiunilor dintre Kiev şi Moscova pe fondul înarmării ucrainenilor pentru a se apăra. Situaţia este fragilă şi ar putea genera un conflict între Rusia şi statele NATO. Însă, vom face totul pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat Scholz.

Citeşte şi: Boris Johnson, ameninţat de Putin: „Boris, cu o rachetă ar dura doar un minut”