Olanda va participa la raidurile aeriene împotriva ISIS în Siria

Olanda ia parte deja la atacurile aeriene împotriva organizaţiei teroriste Statul islamic în Irak şi doreşte să-şi extindă angajamentul şi în Siria. Decizia de a participa şi în Siria a fost luată de Guvernul olandez.

02 feb. 2016, 09:09
Olanda va participa la raidurile aeriene împotriva ISIS în Siria

Parlamentul urmează să discute şi să voteze în câteva zile, majoritatea deputaţilor exprimându-se în favoarea participării aviaţiei olandeze la bombardamentele asupra poziţiilor ISIS din Siria, notează Süddeutsche Zeitung.

Succesele obţinute în Irak nu vor fi de durată, în cazul în care ISIS va putea să-şi sprijine din Siria luptătorii care acţionează pe teritoriul irakian, a declarat ministrul olandez al Apărării, Jeanine Hennis-Plasschaert.

Olanda face parte din alianţa militară condusă de SUA împotriva ISIS şi participă cu şase avioane F-16 la bombardamentele asupra ţintelor ISIS din Irak. Până acum, autorităţile olandeze au ezitat extinderea misiunii şi în Siria vecină. Atât Franţa, cât şi SUA au cerut Guvernului de la Haga să se implice şi în Siria.

Franţa şi Marea Britanie, împreună cu mai multe ţări arabe, au declanşat o ofensivă aeriană împotriva poziţiilor ISIS din Siria şi Irak. Germania pune la dispoziţie avioane de recunoaştere Tornado şi un avion de realimentare în zbor, care sunt staţionate în prezent într-o bază aeriană din Turcia.

Organizaţia teroristă Statului Islamic a preluat controlul asupra unei părţi mari din teritoriul Siriei şi Irakului, dar a fost nevoită să se retragă din unele zone, în urma loviturilor aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite.

Misiunile în afara ţării sunt un subiect delicat în Olanda, după acţiunea dezastruoasă a căştilor albastre olandeze în Bosnia, în 1995. La acea vreme, sârbii bosniaci au ucis, la Srebrenica, aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, în pofida prezenţei soldaţilor olandezi în oraşul din Bosnia-Herţegovina. În 2010, o dispută privind misiunea olandeză din Afganistan a dus la demisia guvernului.