ONU: China nu este de acord cu un gest de confruntare în cazul Ucrainei

China s-a abținut la votul din Consiliul de Securitate al ONU privind o rezoluție care să condamne referendumul din Crimeea, deoarece ea "este împotriva oricărei confruntări" și vrea să evite "escaladarea tensiunilor", a indicat duminică guvernul de la Beijing, potrivit AFP.

RomaniaTV.net
16 mart. 2014, 12:10
ONU: China nu este de acord cu un gest de confruntare în cazul Ucrainei

Referendumul în desfășurare din Crimeea, pentru alipirea la Rusia a peninsulei controlate de trupele ruse, era denunțat în proiectul de rezoluție ca neavând „nicio validitate”, adaugă sursa citată.

Proiectul de rezoluție, care a primit 13 voturi pentru, a fost respins din cauza vetoului Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce China — care se aliniază deseori la poziția Moscovei — a ales să se abțină, informează Agerpres.

„China nu este de acord cu (ceea ce ar fi) un gest de confruntare”, a explicat Qin Gang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, într-o declarație citată de agenția oficială Xinhua.

„Adoptarea acestui proiect de rezoluție nu ar fi dus decât la confruntări suplimentare și la înrăutățirea situației, ceea ce nu este în interesul ucrainenilor și al comunității internaționale”, a adăugat el.

„China face apel la toate părțile să-și păstreze calmul și să dea dovadă de reținere pentru a evita escaladarea tensiunilor”, a mai afirmat Qin, adăugând că Beijingul „are o poziție obiectivă și corectă pe subiectul privind Ucraina”.

Confruntat cu criza ucraineană, Beijingul și-a înmulțit mesajele contradictorii, fiind prins la mijloc între sprijinul său obișnuit față de Moscova și opoziția sa de principiu față de orice intervenție militară într-o țară terță.