ONU: Dacă războiul cu Rusia se prelungește, 9 din 10 ucraineni vor ajunge sub pragul sărăciei

Case, drumuri, poduri, spitale și școli în valoare de cel puțin 100 de miliarde de dolari au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie.

16 mai 2022, 12:20
ONU: Dacă războiul cu Rusia se prelungește, 9 din 10 ucraineni vor ajunge sub pragul sărăciei

Totodată, războiul a dus la închiderea în totalitate a jumătate din întreprinderile, în timp ce cealaltă jumătate întâmpină dificultăți. „Dacă războiul cu Rusia se prelungește, 9 din 10 ucraineni vor fi sub pragul sărăciei și vor fi ameninţată dezvoltarea ţării pe următorii 20 de ani”, se arată în comunicatul ONU.

De asemenea,  Naţiunile Unite anticipează moartea a milioane de oameni dacă Rusia nu deblochează porturile ucrainene. Acestea ar trebui repuse în funcțiune în următoarele 60 de zile, a subliniat biroul ONU. David Beasley, șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să redeschidă porturile Ucrainei la Marea Neagră pentru a preveni un potențial dezastru global. În caz contrat, milioane de oameni ar putea muri în întreaga lume, subliniază el.

Citeşte şi Ruşii bombardează fără discernământ, au atacat un centru de recreere din Odesa. Printre răniţi se află şi copii mici

Întrebat ce i-ar spune direct lui Putin șeful Programului Alimentar Mondial a spus: „Dacă aveți o inimă pentru oameni, indiferent de ceea ce simțiți pentru Ucraina, trebuie să deschideți aceste porturi„.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, Ucraina este unul dintre cei mai mari 5 exportatori mondiali într-o varietate de produse agricole cheie, inclusiv porumb, grâu și orz. Țara este, de asemenea, un important exportator de ulei și făină. Anul trecut, produsele agricole au reprezentat 41% din totalul exporturilor Ucrainei.

Citeşte şi Războiul din Ucraina, ziua 82. Zelenski l-a înlocuit pe comandantul Forţelor Armate ale Ucrainei, ruşii se concentrează asupra regiunii Lugansk