ONU: România, printre statele cu cea mai mare scădere a populaţiei în următoarele decenii

România se numără printre statele cu cea mai mare scădere a populaţiei până în 2050, de peste 15%, în contextul în care populaţia mondială, în prezent de 7,2 miliarde de persoane, ar urma să ajungă la 8,1 miliarde în 2025, 9,6 miliarde în 2050 şi 10,9 miliarde în 2100, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite făcut public joi şi citat de AFP.
Romania TV
13 iun. 2013, 21:04
ONU: România, printre statele cu cea mai mare scădere a populaţiei în următoarele decenii

Astfel, o duzină de ţări, majoritatea din Europa Centrală şi de Est, vor asista la o scădere a populaţiei de peste 15% până în 2050: Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cuba, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia şi Ucraina. Europa ar urma să înregistreze o diminuare de 14% a populaţiei până la sfârşitul secolului.

Raportul ONU subliniază că populaţia mondială avansează rapid în vârstă: numărul persoanelor de 60 de ani şi peste ar urma să se tripleze până în 2100 (de la 841 de milioane în prezent la 2 miliarde în 2050 şi la aproape 3 miliarde în 2100).

Această evoluţie va fi şi mai pronunţată în ţările în curs de dezvoltare, din cauza reducerii natalităţii şi a creşterii speranţei de viaţă (81 de ani spre 2095, comparativ cu 89 de ani în ţările bogate). Proporţia seniorilor în ţările în curs de dezvoltare va creşte de la 9% în prezent la 19% în 2050 şi 27% în 2100 (comparativ cu procentul de 22% de copii sub 15 ani).

Persoanele de 80 de ani şi peste vor fi de şapte ori mai numeroase la sfârşitul secolului (830 de milioane, comparativ cu cele 120 de milioane astăzi), iar două treimi dintre ele vor trăi în ţări în curs de dezvoltare.

Aceste previziuni au fost revizuite în creştere comparativ cu cifrele precedente din 2010 (care anticipau o populaţie de 9,3 miliarde de persoane la nivel mondial în 2050 şi de 10,1 miliarde în 2100) din cauza creşterii natalităţii în Africa Subsahariană, potrivit lui John Wilmoth, responsabil pe probleme demografice la Departamentul de afaceri economice şi sociale al ONU (DESA).

Aceste estimări sunt fondate pe un ‘scenariu median’, a subliniat el. ‘Ritmul scăderii natalităţii în numeroase ţări africane s-ar putea dovedi mai rapid sau mai lent’, a adăugat reprezentantul ONU.

Potrivit raportului, intitulat ‘Perspective demografice mondiale, revizuirea din 2012’, Africa este cea care va asigura mai mult de jumătate din creşterea populaţiei mondiale, trecând de la 1,1 miliarde de locuitori la 2,4 miliarde în 2050 şi 4,2 miliarde în 2100.

În restul lumii, populaţia nu ar urma să crească decât cu 10% între 2013 şi 2011, în timp ce Europa va asista la o diminuare cu 14% a populaţiei sale. Aproape niciuna din ţările europene nu va reuşi de fapt să-şi reînnoiască populaţia, cu un raport mediu copil/femeie de 1,5 în prezent şi abia de 1,9 în 2100.

India va depăşi China ca cea mai populată ţară din lume, în jurul anului 2028, cu 1,45 miliarde de locuitori, iar populaţia sa ar urma să ajungă la 1,5 miliarde în 2100 (comparativ cu 1,1 miliarde în China).

Până în 2050, nigerienii ar urma să fie mai numeroşi decât americanii şi se vor afla la nivelul chinezilor la sfârşitul secolului.

Mai multe ţări, în special africane, ar urma să depăşească pragul de 200 de milioane de locuitori până în 2100, în special Pakistan, Tanzania, Republica Democrată Congo, Etiopia, Uganda şi Niger.

În ceea ce priveşte fluxurile migratorii, studiul enumeră ca principale ţări gazdă, în perioada 2010-2050, SUA (un milion de imigranţi pe an în medie), Canada (205.000), Marea Britanie (172.500), Australia (150.000), Italia (131.250), Rusia (127.500), Franţa (106.250) şi Spania (102.500).

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Planta pe care bunicii o puneau în apă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Funcționează și azi
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Criza economică se adâncește. Un nou raport oficial emis de BNR
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Curs valutar 7 mai. Cât costă 1 euro, după ce George Simion și Nicușor Dan au câștigat primul tur al alegerilor
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică