Operaţiune contra-cronometru pentru salvarea pasagerilor din submersibilul dispărut în preajma epavei Titanicului

Echipele de căutare din SUA și Canada lucrează împotriva cronometrului pentru a găsi un submersibil turistic care a dispărut duminică în timpul unei scufundări la epava Titanicului.

20 iun. 2023, 11:47
Operaţiune contra-cronometru pentru salvarea pasagerilor din submersibilul dispărut în preajma epavei Titanicului

Cinci persoane se aflau la bord când contactul cu submersibilul s-a pierdut, la aproximativ o oră și 45 de minute după scufundare. Operațiunea de salvare a continuat peste noapte în mijlocul Atlanticului, dar până acum nu a existat niciun semn al navei pierdute în apropierea epavei Titanicului.

Agențiile guvernamentale maritime ale ambelor țări și firme comerciale ajută la operațiunile de salvare.

Începând de luni după-amiază, se credea că membrii echipajului și pasagerii mai au oxigen pentru circa patru zile. Printre cei de la bord se numără și omul de afaceri și exploratorul miliardar britanic Hamish Harding .

Omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său, Suleman, se aflau și ei la bord, a declarat familia lor într-un comunicat.

Și exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet ar fi la bord, potrivit unei postări pe Facebook a lui Harding înainte de începerea scufundării.

Stockton Rush, directorul executiv al OceanGate – firma ce se ocupă de scufundări – s-ar afla în submersibilul disparut.

În căutarea submarinului au fost folosite până acum avioane militare, un submarin și geamanduri sonar, potrivit Adevarul.

Epava Titanicului se află la aproximativ 700 km la sud de St John’s, Newfoundland, deși misiunea de salvare este condusă din Boston, Massachusetts.

Citeşte şi: Submarinul dispărut când se îndrepta spre epava Titanicului are rezerve de susținere a vieții pentru 96 de ore

Garda de Coastă a SUA a declarat că o navă de cercetare numită Polar Prince a efectuat o căutare la suprafață pentru submarin luni seară. Este folosită pentru a transporta submersibile la locul epavei și a fost nava de sprijin în expediția turistică de duminică.

Se crede că nava dispărută ar fi submersibilul Titan al companiei de turism OceanGate, pe care jurnalistul CBS David Pogue a călătorit anul trecut pentru a ajunge la epava Titanicului.

El a declarat pentru BBC că atunci când nava de sprijin este direct deasupra submarinului, mesajele text scurte pot fi trimise între cele două nave.

În caz contrar, comunicarea prin GPS sau sisteme radio nu este disponibilă, deoarece nu funcționează sub apă.

Pogue spune că, de asemenea, nu este posibil ca cei de la bordul submarinului să scape singuri, deoarece sunt izolați etanș în interior cu șuruburi aplicate din exterior.

O navă submersibilă este diferită de un submarin. Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration, un submarin se poate lansa în ocean dintr-un port independent, în timp ce un submersibil are rezerve de putere foarte limitate, așa că are nevoie de o navă-mamă care să-l lanseze și să-l recupereze.

Chris Parry, amiral în retragere al marinei britanice, a declarat că ”este o operațiune foarte dificilă. Pe fundul mării, suprafața este foarte ondulată. Și Titanicul se află într-un șanț, în nisip, în jur sunt o mulțime de resturi”.

Submersibilul dispărut – de aproximativ 6 metri și jumătate lungime și cu o greutate de 10 tone – , aparține companiei OceanGate Expeditions.

Chris Parry, amiral în retragere al marinei britanice, a precizat că „este o situație îngrijorătoare și, cu trecerea timpului, devine și mai alarmantă. Există o variantă optimistă, și anume că s-a pierdut comunicarea cu cei de la suprafață. A avut loc o defecțiune, iar submersibilul continuă să opereze, dar, evident, nu mai are contact cu nava-mamă. Celălalt scenariu, mai pesimist, este că ar fi putut avea loc un accident, submersibilul ar fi putut să se lovească de epava Titanicului, iar asta ar fi dus la o defecțiune catastrofală”.

OceanGate Expeditions a început incursiunile spre epava Titanicului în 2021. La acea vreme, reprezentanții companiei declarau că, pe lângă arheologi și biologi marini, călătoriile vor include și turiști, care, pentru o astfel de plimbare inedită, plăteau 250.000 de dolari.

Pentru expediția care dura 8 zile, participanții erau nevoiți să semneze un contrat prin care își asumau riscurile.

Citeşte şi: Prințul Louis a făcut deliciul publicului la ziua de naștere a Regelui Charles. Fratele său mai mare, George, a fost și el prins în joc