Operaţiune contra-cronometru pentru salvarea pasagerilor din submersibilul dispărut în preajma epavei Titanicului

Echipele de căutare din SUA și Canada lucrează împotriva cronometrului pentru a găsi un submersibil turistic care a dispărut duminică în timpul unei scufundări la epava Titanicului.
Filip Stan
20 iun. 2023, 11:47
Operaţiune contra-cronometru pentru salvarea pasagerilor din submersibilul dispărut în preajma epavei Titanicului

Cinci persoane se aflau la bord când contactul cu submersibilul s-a pierdut, la aproximativ o oră și 45 de minute după scufundare. Operațiunea de salvare a continuat peste noapte în mijlocul Atlanticului, dar până acum nu a existat niciun semn al navei pierdute în apropierea epavei Titanicului.

Agențiile guvernamentale maritime ale ambelor țări și firme comerciale ajută la operațiunile de salvare.

Începând de luni după-amiază, se credea că membrii echipajului și pasagerii mai au oxigen pentru circa patru zile. Printre cei de la bord se numără și omul de afaceri și exploratorul miliardar britanic Hamish Harding .

Omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său, Suleman, se aflau și ei la bord, a declarat familia lor într-un comunicat.

Și exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet ar fi la bord, potrivit unei postări pe Facebook a lui Harding înainte de începerea scufundării.

Stockton Rush, directorul executiv al OceanGate – firma ce se ocupă de scufundări – s-ar afla în submersibilul disparut.

În căutarea submarinului au fost folosite până acum avioane militare, un submarin și geamanduri sonar, potrivit Adevarul.

Epava Titanicului se află la aproximativ 700 km la sud de St John’s, Newfoundland, deși misiunea de salvare este condusă din Boston, Massachusetts.

Citeşte şi: Submarinul dispărut când se îndrepta spre epava Titanicului are rezerve de susținere a vieții pentru 96 de ore

Garda de Coastă a SUA a declarat că o navă de cercetare numită Polar Prince a efectuat o căutare la suprafață pentru submarin luni seară. Este folosită pentru a transporta submersibile la locul epavei și a fost nava de sprijin în expediția turistică de duminică.

Se crede că nava dispărută ar fi submersibilul Titan al companiei de turism OceanGate, pe care jurnalistul CBS David Pogue a călătorit anul trecut pentru a ajunge la epava Titanicului.

El a declarat pentru BBC că atunci când nava de sprijin este direct deasupra submarinului, mesajele text scurte pot fi trimise între cele două nave.

În caz contrar, comunicarea prin GPS sau sisteme radio nu este disponibilă, deoarece nu funcționează sub apă.

Pogue spune că, de asemenea, nu este posibil ca cei de la bordul submarinului să scape singuri, deoarece sunt izolați etanș în interior cu șuruburi aplicate din exterior.

O navă submersibilă este diferită de un submarin. Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration, un submarin se poate lansa în ocean dintr-un port independent, în timp ce un submersibil are rezerve de putere foarte limitate, așa că are nevoie de o navă-mamă care să-l lanseze și să-l recupereze.

Chris Parry, amiral în retragere al marinei britanice, a declarat că ”este o operațiune foarte dificilă. Pe fundul mării, suprafața este foarte ondulată. Și Titanicul se află într-un șanț, în nisip, în jur sunt o mulțime de resturi”.

Submersibilul dispărut – de aproximativ 6 metri și jumătate lungime și cu o greutate de 10 tone – , aparține companiei OceanGate Expeditions.

Chris Parry, amiral în retragere al marinei britanice, a precizat că „este o situație îngrijorătoare și, cu trecerea timpului, devine și mai alarmantă. Există o variantă optimistă, și anume că s-a pierdut comunicarea cu cei de la suprafață. A avut loc o defecțiune, iar submersibilul continuă să opereze, dar, evident, nu mai are contact cu nava-mamă. Celălalt scenariu, mai pesimist, este că ar fi putut avea loc un accident, submersibilul ar fi putut să se lovească de epava Titanicului, iar asta ar fi dus la o defecțiune catastrofală”.

OceanGate Expeditions a început incursiunile spre epava Titanicului în 2021. La acea vreme, reprezentanții companiei declarau că, pe lângă arheologi și biologi marini, călătoriile vor include și turiști, care, pentru o astfel de plimbare inedită, plăteau 250.000 de dolari.

Pentru expediția care dura 8 zile, participanții erau nevoiți să semneze un contrat prin care își asumau riscurile.

Citeşte şi: Prințul Louis a făcut deliciul publicului la ziua de naștere a Regelui Charles. Fratele său mai mare, George, a fost și el prins în joc

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Stațiunea din România care îi va taxa pe turiști. Câți bani vor plăti vizitatorii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri