Opozantul rus Aleksei Navalnîi şi-a tăiat brăţara electronică prin care era monitorizat de Moscova

Considerând că detenţia lui este ilegală, opozantul rus aflat în arest la domiciliu şi monitorizat în permanenţă printr-o brăţară electronică, el şi-a tăiat dispozitivul în semn de protest şi sfidare la adresa autorităţilor ruse.

06 ian. 2015, 15:48

Aleksei Navalnîi a fost condamnat pentru deturnare de fonduri şi a primit o pedeapsă de 3 ani şi şase luni cu suspendare. Împotriva lui s-a luat măsura de arest la domiciliu şi i s-a impus să poarte o brăţară electronică de monitorizare permanentă.

„Refuz să respect obligațiile detenției mele ilegale, de arest la domiciliu”, a scris Navalnîi pe blogul său, precizând că și-a tăiat brățara cu ajutorul unor foarfece de bucătărie, „cu puțin efort”, scrie The Guardian.

Navalnîi, avocat de formație, susţine că legislația rusă nu justifică faptul ca el să rămână în continuare în arest la domiciliu, în condițiile în care sentința în cazul său a fost deja pronunțată. Afirmaţiile sale se bazează pe Articolul 311 din Codul Penal al Federației Ruse, care stipulează clar că o persoană trebuie să fie eliberată imediat în cazul unei condamnări la o pedeapsă fără privare de libertate sau la o pedeapsă cu suspendare”.

Citeşte şi Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, condamnat la închisoare. Îşi cheamă susţinătorii în stradă

Poliția din Moscova a anunțat că este gata să-l aresteze pe opozant în cazul în care o cerere în acest sens va fi formulată de Serviciul pentru efectuarea pedepselor. La rândul său, acest serviciu a declarat că „verifică” informațiile conform cărora opozantul nu ar fi respectat condițiile arestului său la domiciliu.

Bloggerul carismatic Aleksei Navalnîi, acuzat de detractorii săi că este susținut de Occident în vederea organizării unei schimbări de regim în Rusia, era urmărit împreună cu fratele său mai mic Oleg, ambii fiind acuzați că au escrocat cu aproape 400.000 de euro o filială rusă a societății franceze de cosmetice Yves Rocher, suprafacturând în 2008 serviciile lor, cei doi gestionând o întreprindere de transport.

Tribunalul din Moscova i-a condamnat pe cei doi frați la 3 ani și 6 luni de închisoare, însă în timp ce opozantul Aleksei Navalnîi a primit o pedeapsă de închisoare cu suspendare, fratele său a primit o pedeapsă cu executare.