ORA DE IARNĂ 2020. Tudor Ciuhodaru explică ce efecte are schimbarea orei pentru sănătate: Creşte riscul de infarct şi de suicid

ORA DE IARNĂ 2020. Medicul Tudor Ciuhodaru spune că schimbarea orei poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate. Acesta precizează că riscul de infarct  creşte cu 5-10 la sută. 

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 15:23
ORA DE IARNĂ 2020. Tudor Ciuhodaru explică ce efecte are schimbarea orei pentru sănătate: Creşte riscul de infarct şi de suicid

Tudor Ciuhodaru spune că, chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră, „abia de luni se vor simți efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid”

„Majoritatea oamenilor se adaptează cu ușurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularitățile fizice și psihice individuale influențează, însă, modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienți ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecțiuni”, a spus Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, potrivit dcmedical. 

Tudor Ciuhodaru explică ce probleme de sănătate pot apărea atunci când se schimbă ora:

1.Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;

2. Totodată crește riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi și la cei vulnerabilități psihoemoționale.

„Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacționează prin creșterea activității sistemului nervos simpatic și a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:

a) cardiovasculare manifestate prin variații ale tensiunii arteriale și variate tulburări de ritm cardiac;
b) neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolență), astenie, apatie, anhedonie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare și memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetență sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere și ideație suicidară.

Reamintim că sub aceasta simptomatologie se pot ascunde și alte cauze și de aceea este bine sa fiți evaluați corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic”, a explicat dr Tudor Ciuhodaru.

Ce poți face ca să eviți problemele

Tudor Ciuhodaru recomandă cinci lucruri esențiale pentru a trece cu ușurință peste schimbarea orei 

1) Planificarea corespunzătoare a activității.
2) Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanțelor psihoactive sau situațiilor conflictuale.
3) Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber.
4) Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.
5) Precum și o alimentație bogată în fructe și legume proaspete.

„Invocând faptul că se perturbă nejustificat populația și că pierderile din diverse domenii socioeconomice depășesc câștigurile, unele țări au renunțat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată. Și în România a fost respinsă o inițiativă legislativă ce prevedea acest lucru”, a mai arătat Conf. Univ.dr.Tudor Ciuhodaru.

Citeşte şi România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică. Cum va influenţa mersul trenurilor CFR


loading...
Partenerii noștri