Ora de vară 2021. Nu uitaţi să daţi ceasurile în această noapte!

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, pentru că România trece la ora de vară. Astfel, pe lângă faptul că dormim mai puţin, ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore.

27 mart. 2021, 19:38
Ora de vară 2021. Nu uitaţi să daţi ceasurile în această noapte!

Ora de vară 2021. România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică (27 spre 28 martie 2021). Toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte. În singura zi din an cu 23 de ore vom dormi mai puțin, pentru că ora 3.00 devine ora 4.00.

Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene. 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore.

Trecerea la ora de vară 2021 se face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2021, când ziua a fost egală cu noaptea.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Cu doar o zi înainte de trecerea la ora de vară, mai mulţi deputaţi din comisia pentru transporturi şi turism (TRAN) a Parlamentului European cer ţărilor membre ale UE să acţioneze mai rapid conform dorinţelor cetăţenilor, renunţând la schimbarea orei de două ori pe an.

Parlamentul European a votat încă din martie 2019 pentru încetarea schimbării orei în fiecare primăvară şi toamnă, reaminteşte un comunicat al TRAN. Consiliul Uniunii nu a ajuns însă la o poziţie comună nici după doi ani de la momentul respectiv.

ORA DE VARĂ 2021. De ce nu se mai schimbă ora. Decizie a Comisiei Europene
Ora de vară 2021. 84% din cetăţenii UE sunt în favoarea încetării schimbării orei, care conform multor studii are un efect negativ asupra sănătăţii omului.

Pentru a fi incluse în legislaţia UE, noile reguli trebuie convenite de Parlament şi de miniştrii din UE.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Ora de vară 2021. Românii dau în acest weekend ceasurile cu o oră înainte. Efectele negative pe care le vom simţi în perioada următoare!

Istoria schimbării orei

ORA DE VARĂ 2021. 

În 1932 a fost introdusă pentru prima dată ora oficială de vară. În fiecare an, până în 1939, s-a făcut această schimbare, în prima duminică din aprilie, la ora 00:00 și prima duminică din octombrie, la ora 01:00 (ora locală). Cu toate acestea, între 1941 și 1979, s-a renunțat la ora de vară, până când România a semnat Convenția fusurilor orareÎn 1997, s-a dat Ordonanța 20/1997 cu privire la stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe tot teritoriul țării noastre.

”În cadrul orarului de vară se stabilește ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans față de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00, care devine ora 04:00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00, care devine ora 03:00”, se arată în Ordonanța menționată.

Ora de vară 2021. Cum se schimbă ora și cu ce noutăți vine acest an

Ţara noastră a semnat în 1979 Convenţia fusurilor orare. Prima dată, schimbarea orei s-a făcut în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916. Au urmat britanicii, care au schimbat ora, apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, schimbarea orei de vară a fost introdusă şi în Statele Unite.

Ora de vară 2021, problemă dezbătută la nivel european

Comisia Europeană a propus desființarea schimbării sezoniere a orei de vară. La data de 26 martie 2019, euro-deputații au votat pentru renunțarea la schimbarea acesteia de două ori pe ani, începând cu 2021. Acum, fiecare țară membră a UE trebuie să decidă pe ce oră va rămâne.

Statele care vor să mențină ora de vară, văr face ultima schimbare în această privință în ultima duminică din luna martie a acestui an. Pe de altă parte, țările care decid să rămână la ora standard își vor schimba ora în ultima duminică din luna octombrie. În cazul în care Comisia Europeană sesizează probleme cu implementarea, poate dispune o întârziere de 12 luni.

Cum ne afectează schimbarea orei

Specialiştii spun că trecerea la ora de vară are de multe ori efecte asupra psihicului și sănătății populației, pentru că oamenii au nevoie de acomodare.

Spre exemplu, spun medicii, sunt persoane care se confruntă cu stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări a orei, deoarece nu se pot adapta repede.