Ora de vară 2025. De ce se schimbă ora în weekend la 3.00 şi nu la 12.00 noaptea

Și în 2025 vom da ceasurile cu o oră în față. Anul acesta se va trece la ora de vară pe data de 30 martie, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puţin cu o oră. Ora 3:00 devine ora 4:00 în noaptea de sâmbătă spre duminică în weekendul respectiv.
Filip Stan
20 mart. 2025, 18:13
Ora de vară 2025. De ce se schimbă ora în weekend la 3.00 şi nu la 12.00 noaptea

Trecerea la ora de vară este un eveniment anual care aduce modificări în programul nostru zilnic. În 2025, această schimbare va avea loc în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie. La ora 03:00, ceasurile vor fi date înainte, devenind ora 04:00. Aceasta înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin, dar vom beneficia de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei.

Scopul principal al orei de vară este maximizarea utilizării luminii naturale. Acest sistem a fost introdus pentru a reduce consumul de energie electrică necesar iluminatului artificial. De asemenea, expunerea la mai multă lumină naturală contribuie la producerea vitaminei D și poate îmbunătăți starea generală de bine.

Ora de vară este ora legală adoptată de unele ţări sau teritorii pe timpul unei părţi a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii şi până la o dată din timpul toamnei.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.

Când se dă ora în martie 2025. Data la care trecem la ora de vară și dormim mai puțin

În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00), şi ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

Care este, de fapt, motivul pentru care ora de vară începe la 3 dimineața și nu la miezul nopții? Explicația este simplă și te va surprinde. În curând, ora se va schimba în mai multe țări din lume.

La fiecare final de martie, în ultimul weekend al lunii, se trece la ora de vară. Acela este momentul în care ora 3 dimineața devine ora 4, întrucât ceasurile sunt date cu o oră înainte față de ora standard.

În această noapte, se pierde o oră de somn, iar diminețile sunt mai întunecate. Serile vor fi, însă, mai lungi. Abia în ultimul weekend din octombrie se revine la ora standard.

Te-ai întrebat vreodată, totuși, de ce ora se schimbă la 3 dimineața și nu la miezul nopții, atunci când începe o nouă zi? Înainte de a oferi o explicație, este important să cunoaștem originea orei de vară, care i-ar putea fi atribuită unui colecționar de insecte care a trăit în secolul al XVIII-lea, George Vernon Hudson.

Acesta își dorea mai multă lumină naturală după terminarea programului de lucru pentru a se putea ocupa de pasiunea sa. Ideea acestuia a devenit populară datorită unui mare avantaj, și anume folosirea în mod mai eficient a luminii solare. În lunile de iarnă, diminețile sunt mai luminoase, iar serile sunt mai lungi vara.

Au fost oferite argumente conform cărora trecerea la ora de vară ar putea să reducă consumul de energie, întrucât oamenii vor utiliza mai puțin iluminat artificial. Economiile de energie sunt, însă, minime sau nu se observă deloc.

Vezi și Ora de vară 2025. Anunţul de la Bruxelles care dă peste cap fusul orar. Ce se întâmplă cu schimbarea orei în weekend, dormim mai mult sau mai puţin?

Cu toate că pare mai logic ca ora de vară să înceapă la miezul nopții, aceasta începe, de fapt, la 3 dimineața. După ora 02:59, ceasurile vor arăta direct 04:00 și nu 03:00. De ce a fost ales, însă, acest moment?

Motivul se explică prin faptul că este un moment mai puțin perturbator, întrucât cei mai mulți oameni dorm la acea oră. De asemenea, cele mai multe afaceri sunt închise la 3 dimineața.

În cartea“ Spring Forward: The Annual Madness of Daylight Saving Time”, autorul Michael Downing a spus că decizia din SUA, unde ora se schimbă la 2 dimineața, ar avea legătură cu orarul trenurilor Amtrak. În 1918, atunci când ora de vară a fost introdusă pentru prima dată, “ora 2 dimineața, duminica, era momentul în care afecta cel mai puțin tracul feroviar național”, notează descopera.ro.

Ora de vară nu este la fel de comună în țările care sunt mai apropiate de ecuator. În aceste state, diferențele sezoniere de lumină sunt destul de mici. Multe țări utilizează, totuși, un sistem asemănător.

Aproximativ 40% dintre țări își potrivesc ceasurile pentru a se sincroniza cu variațiile sezoniere ale luminii solare, conform Time and Date. Nu toate procedează, însă, în același moment. Ora de vară britanică (British Summer Time) începe, de exemplu, la 1 dimineața, în ultima zi de duminică a lunii martie. În SUA, ora de vară începe în a doua duminică din martie.

În SUA, ora de vară a fost introdusă prin Standard Time Act. A fost abrogată după numai un an, decizia fiind lăsată pe seama autorităților locale. În afară de o perioadă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, schimbarea orei a fost o opțiune la nivel local.

Statul Hawaii, dar și o mare parte din Arizona nu au adoptat ora de vară. Pe tot parcursul anului, cele două state mențin ora standard. Legea Uniform Time Act, care a fost introdusă în 1966, a dus la standardizarea datelor de început și de sfârșit cazul regiunilor care utilizează acest sistem.

Ora de vară, impact asupra sănătății

Deși trecerea nu reprezintă o schimbare majoră, poate să aibă efecte negative asupra sănătății. Potrivit cercetărilor, s-a înregistrat o creștere a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, dar și o creștere a numărului de spitalizări. Au fost observate mai multe accidente rutiere imediat după ce s-a trecut la ora de vară, potrivit IFL Science.

Mai mulți experți în sănătate au susținut renunțarea la ora de vară. Există, însă, anumite metode pentru a reduce impactul acestor schimbări. Ai nevoie de un program de somn regulat, în care să dormi 7 – 9 ore pe noapte.

O soluție utilă ar fi să mergi la culcare cu 15 – 20 de minute înainte de schimbare. În ziua schimbării, este recomandat să practici activități relaxante și să te expui la lumină naturală dimineața.

Seara, e recomandat să eviți lumina artificială puternică. Exercițiile fizice dimineața, evitarea alcoolului și consumul unor cantități mai mici de cofeină se recomandă în perioada schimbării orei.

În ultimii ani, s-au purtat numeroase dezbateri privind eliminarea acestei practici. Deși Parlamentul European a propus renunțarea la schimbarea orei, încă nu s-a ajuns la o decizie finală. Până atunci, România continuă să adopte acest sistem, iar ora de vară va rămâne o realitate cu care trebuie să ne obișnuim.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Taxă pentru pensionari. Se achită obligatoriu în toată țara. Ministrul Muncii a anunțat: Afectează veniturile a peste 1,7 milioane de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Când se dau voucherele pentru curent electric. Ministrul a dat vestea
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici