Orașele din România unde certificatele verzi sunt deja obligatorii. Ce reguli trebuie să respecte românii din aceste zone

Guvernul a decis ca orașele care depășesc incidența de trei la mia de locuitori să introducă obligativitatea certificatelor verzi.

17 sept. 2021, 20:57
Orașele din România unde certificatele verzi sunt deja obligatorii. Ce reguli trebuie să respecte românii din aceste zone

Orașele din România unde certificatele verzi sunt deja obligatori. Potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) și publicate de Ministerul Educației, următoarele orașe au rata de infectare peste 3 la mia de locuitori și mai mică de 6 la mie.

Orașele din România unde certificatele verzi sunt deja obligatorii. Ce reguli trebuie să respecte românii din aceste zone

Băile Govora (județul Vâlcea) – 4,07
Vișeu de Sus (județul Maramureș) – 3,9
-Solca (județul Suceava) – 3,79
-Satu Mare (județul Satu Mare) – 3,47
-Bistrița (județul Bistrița-Năsăud) – 3,26
-Bragadiru (județul Ilfov) – 3,17
-Căzănești (județul Ialomița) – 3,15

De asemenea, mai multe localități din județul Ilfov au rata de incidență între 3 și 6 la mie: Afumați – 5,34, Ciorogârla – 3,97, Mogoșoaia – 3,58, Corbeanca – 3,35, Snagov – 3,21. Alte localități se apropie de pragul de 3 la mie, cum sunt : Chiajna (județul Ilfov) – 2,92, Cornu (județul Prahova) – 2,86, Voluntari (județul Ilfov) – 2,8.

Municipiile Roșiori de Vede (județul Teleorman), Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava), Baia Mare (județul Maramureș), Timișoara (județul Timiș), Turnu Măgurele (județul Teleorman) au rata de infectare mai mare de 2,5 la mie.

Guvernul a adoptat, vineri, hotărârea care stabilește că certificatul verde este obligatoriu la spectacole, cinema, piscine, competiții sportive, nunți, botezuri în localitățile în care rata de infectare COVID este între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. Copiii sub 6 ani sub exceptați de la această obligație. Noile măsuri adoptate de Guvern se aplică începând de luni, 20 septembrie.

Preşedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării a declarat că măsura de impunere a certificatului verde în localităţile în care incidenţa este între 3 şi 6 cazuri la mia de locuitori trebuie să treacă prin Parlament pentru a fi constituţională.

Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, spune că măsura introducerii certificatului verde în România nu poate fi adoptată printr-o hotărâre de Guvern, fiind nevoie să treacă prin Parlament pentru a fi constituţională.

„Orice condiţionare sau limitare a exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale trebuie să îndeplinească cerinţele articolului 53 din Constituţie, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiţie pentru a fi constituţională este ca această limitare/condiţionare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiţionări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administraţiei centrale şi nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricţii în mod expres şi nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricţii sau condiţionalităţi. Chiar şi adoptarea ordonanţei de urgenţă ar putea să ridice semne de neconstituţionalitate”, a declarat Asztalos Csaba, potrivit Hotnews.

Citește și: Certificat verde în România. Preşedintele CNCD: „Trebuie să treacă prin Parlament, altfel e neconstituţional”