Oraşul din România în care localnicii sunt verificaţi cu dronele dacă respectă măsura izolării la domiciliu

Autorităţile din Cluj vor să se asigure că localnicii respectă măsura izolării la domiciliu. Prin urmare, au luat decizia de a implementa un program-pilot de supraveghere a clujenilor cu ajutorul dronelor.

RomaniaTV.net
09 apr. 2020, 13:12
Oraşul din România în care localnicii sunt verificaţi cu dronele dacă respectă măsura izolării la domiciliu

Proiectul-pilot este realizat de Prefectura Cluj în colaborare cu Inspectoratul de Județean de Poliție Cluj. Într-un comunicat de presă, autoritățile spun că vor urmări, în principal, următoarele aspecte: 

• Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;

• Obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);

• Dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;

• Prezența activă în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.

Sorina Pintea şi-a retras demisia. Nu se întoarce la funcţia de manager al Spitalului de Urgenţă, se pensionează pe caz de boală

Supravegherea prin intermediul dronelor are în vedere descurajarea nerespectării prevederilor Ordonanţelor Militare

Popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel”, spun reprezentanții Prefecturii Cluj. 

Astfel de sisteme de monitorizare sunt folosite, în prezent, și în Germania și Spania, după ce au fost utilizate cu succes în China. Reprezentanții Prefecturii au precizat că prin intermediul sistemului de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospeciale poliției. 

COVID-19. Regula celor 6 secunde. Ce este şi cum te scapă de virus, ultima descoperire a cercetătorilor

De menţionat faptul că imaginile vor fi stocate și prelucrate cu respectarea legilor şi nu vor fi făcute publice: „Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite. Toate înregistrările foto-video efectuate cu ocazia acțiunilor descrise în prezentul plan sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date”, se arată în comunicat.