Oraşul german Goslar i-a retras lui Hitler titlul de Cetăţean de onoare

Localitatea Goslar din centrul Germaniei i-a retras miercuri titlul de Cetăţean de onoare lui Adolf Hitler, după aproape 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

RomaniaTV.net
30 oct. 2013, 18:40
Oraşul german Goslar i-a retras lui Hitler titlul de Cetăţean de onoare

Plenul Primăriei a decis în unanimitate să anuleze titlul acordat dictatorului naţional-socialist Adolf Hitler a semnalat un purtător de cuvânt municipal, potrivit căruia decizia nu a fost luată mai devreme întrucât s-a considerat că acest titlu încetează la moartea titularului.

Preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, Sigmar Gabriel, născut în această localitate din landul Saxonia Inferioară, s-a arătat sceptic în această privinţă, în luna august, deşi a recunoscut că, încă de tânăr, el a pledat pentru anularea acestui titlu acordat lui Hitler, informerază Der Spiegel.

Citeşte şi Cum să devii soţia perfectă a unui nazist: Regulamentul SINISTRU al nevestelor soldaţilor SS

Circa 4.000 de municipii din Austria şi Germania, printre care Berlin, Frankfurt şi München, i-au acordat lui Hitler, în timpul regimului naţional-socialist, titlul de Cetăţean de onoare sau ilustru, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Kim Jong-Un a obligat oficialităţi nord-coreene de rang înalt să ia lecţii din „Mein Kampf”

Multe localităţi i l-au retras deja, majoritatea imediat după război. Altele însă îl menţin, argumentând, de exemplu, că astfel de titluri trebuie să fie menţinute pentru a nu se da uitării ceea ce s-a întâmplat în Germania în timpul naţional-socialismului.