Orașul plin de aur și fără legi, de care foarte puțini români știu. E situat la cea mai înaltă altitudine din lume și numit „Mina Diavolului”

Viața oamenilor din La Rinconada, orașul din Peru aflat la o altitudine de peste 5000 de metri, trece diferit. Aflată în inima Anzilor peruvieni, așezarea este cunoscută atât pentru că este mai aproape de cer decât de nivelul mării, dar și pentru condițiile precare ale locuitorilor săi. În ciuda vieții vitrege, populația a crescut cu 250%!
Irina Dumitrescu
06 dec. 2024, 14:00
Orașul plin de aur și fără legi, de care foarte puțini români știu. E situat la cea mai înaltă altitudine din lume și numit „Mina Diavolului”

Ascuns în estul Munților Anzi din Peru, la peste 5.000 de metri deasupra nivelului mării, orașul La Rinconada este cea mai înaltă așezare permanentă din lume. Orașul peruan nu are apă curentă, sistem de canalizare sau depozit de gunoi. Cu toate acestea, 50.000 de oameni trăiesc aici pentru o resursă valoroasă: aurul.

Viața în orașul plin de aur și fără legi

La Rinconada, situat la 5.100 metri înălțime în Munții Anzi din Peru, este orașul situat la cea mai înaltă altitudine din lume și poartă numele de „Mina Diavolului”. Acesta se află în sud-estul țării, la aproximativ 650 de kilometri de granița cu Bolivia. Orașul este situat pe malul Muntelui Ananea și sub un ghețar uriaș numit La Bella Durmiente (însemnând „Frumoasa Adormită”).

Orașul a început ca o așezare minieră temporară în urmă cu mai bine de patru decenii , așa că nu au fost instalate servicii permanente ale orașului (cum ar fi sistemele de canalizare). Minerii au voie să petreacă până la 30 de zile în mină pentru a colecta cât de mult aur pot. Dar nu primesc salariu și nici nu există restricții cu privire la cât de mult aur scot la suprafață.

Citește și Orașul din România în care apartamentele se vând la prețuri de nimic. A devenit un magnet pentru români: ”Găsești apartamente și la 7-7500 de euro”

La Rinconada e situat la cea mai înaltă altitudine din lume

În ciuda condițiilor precare de muncă și de viață, populația a crescut în anii 2000, când prețul de piață pentru aur s-a majorat. Din 2000 până în 2009 , populația din La Rinconada a crescut cu 250%! Electricitatea a fost instalată, în sfârșit, în anii 2000 . Locuitorii fie ard, fie își îngroapă gunoiul în afara orașului.

În acest loc extrem din Munții Anzi, condițiile de viață sunt dure, iar speranța de viață este de doar 35 de ani. Însă, orașul atrage mii de mineri datorită aurului, dar aceștia lucrează fără salariu. Totuși, ortacilor li se permite să păstreze aurul pe care îl găsesc într-o singură zi din lună, sistemul fiind numit „cachorreo”.

În lipsa infrastructurii de bază, din cauza aerului rarefiat (cu aproximativ 50% mai puțin oxigen decât la nivelul mării) și a poluării cu mercur, orașul La Rinconada din Peru simbolizează sacrificiul uman pentru visul unei vieți mai bune.

La o altitudine de 5.100 de metri deasupra nivelului mării, în inima Anzilor peruvieni, se află La Rinconada, cel mai înalt oraș locuit permanent din lume. Este locul unde mii de oameni luptă zilnic împotriva frigului tăios, a aerului rarefiat și a condițiilor extreme, atrași de mirajul aurului. În acest oraș al contrastelor, minerii lucrează pe baza sistemului „cachorreo”: 30 de zile fără plată și o singură zi în care pot păstra aurul găsit.

Vezi și Raiul imobiliar din România. Orașul în care s-au înregistrat scumpiri uriașe în 2024: „Nu există un moment potrivit de cumpărare a unei locuințe”

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Deschidere succesiune la primărie. Este sau nu gratuit?
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici