Oraşul Slaviansk, sub asediul ruşilor. Bombardamente masive, o piaţă a fost distrusă complet VIDEO

Oraşul Slaviansk, viitoarea ţintă a forţelor ruse în estul Ucrainei, este vizat de un bombardament "masiv", a anunţat marţi primarul, făcând apel la locuitori să se pună la adăpost.

05 iul. 2022, 16:57
Oraşul Slaviansk, sub asediul ruşilor. Bombardamente masive, o piaţă a fost distrusă complet VIDEO

„Slaviansk! Bombardament masiv al oraşului. Centrul, nordul. Toată lumea să rămână la adăpost”, a scris pe Facebook Vadim Liah, primarul acestui oraş care avea circa 100.000 de locuitori înainte de război.

Autorităţile ucrainene au făcut apel în mai multe rânduri la civilii care au rămas în Slaviansk să părăsească regiunea, în condiţiile în care linia frontului se află acum la câţiva kilometri după cucerirea oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk de către armata rusă.

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi alte 19 rănite de duminică în tiruri asupra Slaviansk, care au provocat incendii.

Citeşte şi Război în Ucraina. Rusia este în criză de soldaţi, şomerii sunt ademeniţi pe front cu 5000 de euro

Pravda informează, citând poliţia locală, că forţele ruseşti au lovit marţi o piaţă din oraş, omorând o femeie şi rănind cel puţin alte trei persoane. Nu se ştie ce muniţie a fost folosită în acest atac şi nici câte persoane se aflau la momentul atacului în piaţă, care era în curs de închidere.

Slaviansk şi Kramatorsk, centrul administrativ regional încă sub control ucrainean, sunt viitoarele ţinte ale forţelor ruseşti, care îşi continuă ofensiva ce are drept obiectiv ocuparea regiunii Donbas.

În 2014, Slaviansk s-a aflat timp de câteva luni sub controlul separatiştilor proruşi care luptau alături de forţele Moscovei în conflictul cu armata Kievului.

Citeşte şi O judecătoare şi mama ei, ucise de bombardamentele ruşilor. Noua linie a frontului s-a mutat la Slaviansk

Slaviansk este situat în partea de nord a regiunii Donețk, pe râul Kazennîi Toreț (un afluent al râului Doneț), lângă lacurile sărate Tor. Oraşul este un important centru industrial și balnear și un important nod feroviar și auto. Conform recensământului din 2001, orașul avea o populație de 122.575 de locuitori, dintre care 73,1% erau ucraineni și 23,6% ruși, dar în ceea ce privește limba maternă, 42,6% au identificat-o ca fiind ucraineană și 55,7% ca rusă.