Orban avertizează că deficitul bugetar va creşte din cauza crizei COVID. „Va fi în jur de 8,5 – 8,6. Va fi dintre cele mai mici din UE”

Deficitul bugetar al României va creşte din cauza crizei economice generate de pandemia de coronavirus. Premierul Ludovic Orban a anunţat vineri că deficitul va fi în jur de 8,5 - 8,6, însă, chiar dacă cifra pare mare, va fi un deficit dintre cele mai mici la nivel european.

RomaniaTV.net
14 aug. 2020, 07:30
Orban avertizează că deficitul bugetar va creşte din cauza crizei COVID. „Va fi în jur de 8,5 – 8,6. Va fi dintre cele mai mici din UE”

„Evident că vom creşte deficitul bugetar, probabil va fi în jur de 8,5-8,6. Daţi-mi voie să vă recomand să urmăriţi evoluţia deficitelor bugetare în toate ţările europene şi să vedeţi că vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european.

Sigur că alte ţări sunt în altă situaţie. Germania, de exemplu, nu a mai înregistrat deficit cred că de 10 ani şi îşi poate permite un deficit mai mare. România, în schimb, a avut deficite succesive, a trebuit să se împrumute, cei de dinaintea noastră s-au împrumutat de multe ori mai scump din cauza lipsei de credibilitate şi sustenabilitatea unui deficit bugetar mai mare este extrem de dificilă”, a declarat vineri Ludovic Orban, după vizita pe şantierul Drumului Expres Craiova – Piteşti, Tronsonul 1.

Ludovic Orban, despre creşterea pensiilor cu 14 la sută: „A fost o decizie grea. Atât se poate. Cine promite mai mult, minte!”

Potrivit News.ro, economia României ar putea scădea cu 3,8 la sută în 2020, revizuită de la o scădere de 1,9 la sută în scenariul precedent, ţinând cont că starea de alertă s-a prelungit şi în prima jumătate a trimestrului III. Acest lucru va conduce la o revenire mai lentă a economiei decât se estimase iniţial, conform notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.

„Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte de la 73,4 miliarde lei la 91 miliarde lei acesta reprezentând 8,6% din PIB”, se menţionează în proiect.

Guvernul adoptă azi rectificarea bugetară şi prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Priorităţile de pe ordinea de zi


loading...