Orban despre proiectul de buget: Cifrele sunt puse din burtă. Rata inflaţiei propusă în acest buget de 2,8 la sută este SF

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, că cifrele din proiectul de buget pentru 2019 ”sunt puse din burtă”, rata inflaţiei propusă de 2,8 la sută fiind ”science fiction”, iar cursul leu – euro estimat la 4,67 lei fiind ”o minicună gogonată”.

RomaniaTV.net
01 feb. 2019, 08:34
Orban despre proiectul de buget: Cifrele sunt puse din burtă. Rata inflaţiei propusă în acest buget de 2,8 la sută este SF

”În condiţiile în care leul s-a prăbuşit, în condiţiile în care vor avea loc scumpiri în lanţ datorate creşterii costurilor cu energia electrică, cu gazul natural, evident că vom avea un puseu inflaţionist şi evident că rata inflaţiei propusă în acest buget de 2,8 la sută este science fiction, o minciună”, a declarat vineri, Ludovic Orban, comentând proiectul de buget pentru 2019.

Liderul PNL spune că, deşi cursul leu-euro era pe piaţă de 4.76 lei pentru un euro, în proiectul de buget s-a luat în calcul un curs mult mai mic.

”Cursul de schimb euro-leu, deşi era de 4.76, în proiectul de buget este stabilit un euro la 4,67 care este mai mult decât science fiction, este o minicună gogonată, pentru că tendnţa va fi în continuare de slăbire a leului”, a mai spus liderul PNL.

În plus, liderul liberalilor afirmă că ”o premisă falsă este şi creşterea economică de 5,5 la sută”.

”Nu poţi să îţi asumi o asemenea creştere, în condiţiile în care toate prognozele făcute de instituţii internaţionale de prestigiu indică o creşetre de maxim 4 la sută, deşi cel mai probabil această creştere economică nu va depăşi 3,5 la sută. Cifrele sunt puse din burtă”, a mai spu Orban.

Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB.

Deficitul ESA este prognozat la 2,57% din PIB, conform proiectului de buget pe 2019 făcut public joi.