Orban: „Nu cresc pensiile speciale în această majorare”. Violeta Alexandru: „Prin schimbarea anunţată, acestea vor creşte automat”

Premierul Ludovic Orban a declarat, în ședința de Guvern, că pensiile speciale nu vor fi majorate în urma creşterii punctului de pensie cu 14%, de la 1 septembrie. A fost, însă, contrazis de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a explicat că acestea nu au cum să nu crească.

RomaniaTV.net
14 aug. 2020, 16:26
Orban: „Nu cresc pensiile speciale în această majorare”. Violeta Alexandru: „Prin schimbarea anunţată, acestea vor creşte automat”

Am văzut o întreagă discuție legată de modul în care să se facă această majorare. Mulți au zis: să creștem pensiile mici, să facem o creștere direct proporțională cu mărimea pensiilor. Acest lucru nu este posibil. Noi nu majorăm pensiile, ci punctul de pensii. Dacă am face o majorare diferențiată procentual, am crea niște nedreptăți imense și am încălca principiul contributivității. Nu se cresc pensiile speciale în această majorare„, a spus premierul.

Citeşte şi Ludovic Orban: „Suntem singura ţară care creştem alocaţii şi pensii. Toată lumea va suferi din cauza acestui populism deşănţat al PSD”

Violeta Alexandru a explicat, însă, că majorarea punctului de pensie va duce automat şi la majorarea pensiilor speciale: „Pensiile speciale sunt compuse dintr-o parte calculată pe baza contributivității care, prin schimbarea anunțată, în mod automat vor crește, respectiv o parte consistentă care vine de la bugetul de stat, parte care nu are niciun impact„.

După această replică, Ludovic Orban a subliniat că cea care va creşte odată cu această majorare va fi pensia minimă socială.