Ordonanţa militară 8. Ce se întâmplă cu azilurile de bătrâni şi cu centrele pentru persoane vulnerabile

Publicat: Vineri, 10 Aprilie 2020 08:26 // Actualizat: Vineri, 10 Aprilie 2020 08:26 // Sursa: romaniatv.net

Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunţat că, pe perioada stării de urgenţă, este interzisă încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale, precum a centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, dar şi a altor categorii vulnerabile. Angajaţii acestor centre vor lucra în ture, vor sta în izolare la locul de muncă timp de 14 zile şi apoi la domiciliu alte 14 zile. 

În cazul în care îşi va da demisia, personalul din aceste centre vor sta în preaviz timp de 45 de zile. De asemenea, vizitele la aceste centre pe perioada stării de urgență sunt interzise. 

Toate persoanele îngrijite în aceste centre vor fi testate pentru noul coronavirus, în cazul suspiciunii unor infecții.

Măsurile au fost luate în contextul în care, la sfârşitul lunii martie, peste 70 de persoane dintr-un cămin pentru îngrijirea vârstnicilor din Râmnicu Vâlcea au fost nevoite să-şi găsească un adăpost la rude. Motivul: autorităţile locale au decis să închidă centrul până la finalizarea stării de urgenţă, notează Digi24.

ORDONANŢA MILITARĂ 8: Zborurile cu Spania, interzise alte 14 zile

De asemenea, la Galaţi, nu mai puţin de 90 de persoane dintr-un centru privat de îngrijiri paliative au fost infectate noul coronavirus. 72 dintre acestea sunt vârtnici internaţi în cămin, iar 18 sunt angajaţi care au lucrat acolo.

Din acest motiv, în Ordonanţa militară 8 au fost prevăzute măsuri speciale ce prevăd inclusiv izolarea angajaţilor la locul de mucă şi testarea pentru COVID-19 a tututor persoanelor de la aceste centre.

Aparţinătorii, susţinătorii sau reprezentanţii legali ai persoanelor aflate în aceste centre, pe baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu, dacă îşi asumă, pe propria răspundere, că au condiţii corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.

„Se instituie, pe perioada stării de urgenţă, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior pentru personalul angajat al centrelor prevăzute (...), pe o perioada de 14 zile. Perioada prevăzută este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezenţa personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi”, a anunțat Marcel Vela, joi seara.

Prevederile din Ordonanţa militară 8 privind azilurile de bătrâni şi centrele pentru persoane vulnerabile

Art.9 - (1) Se interzice, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private, prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.867/2014 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor- cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Aparținătorii/susținătorii/reprezentanții legali ai beneficiarilor serviciilor prevăzute la alin.(1), în baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu sau, după caz, la reședința aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali, dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.

Art.10 - (1) Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) pe o perioada de 14 zile.

(2) Perioada prevăzută la alin.(1) este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.

(3) În termen de 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei ordonanțe militare, șeful de centru, înlocuitorul desemnat sau coordonatorul personalului de specialitate stabilește organizarea turelor pe perioada stării de urgență.

(4) În lipsa personalului prevăzut la alin. (3), directorul direcției generale de asistență socială și protecția copilului, pentru serviciile sociale publice din structura direcției generale, primarul, pentru serviciile sociale organizate în cadrul/în subordinea autorităților administrației publice locale, și reprezentantul legal al furnizorului privat stabilesc organizarea turelor pe perioada stării de urgență.

(5) În situații excepționale, în cazul serviciilor sociale private, pentru care personalul prevăzut la alin.(3) și (4) nu există, comitetul județean pentru situații speciale de urgență desemnează persoana responsabilă cu organizarea turelor în vederea izolării preventive la locul de muncă/domiciliu și a asigurării managementului serviciului.

(6) Refuzul izolării preventive la locul de muncă de către personalul centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.

(7) Accesul vizitatorilor/aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali ai beneficiarilor serviciilor sociale în centrele rezidențiale prevăzute la art.9 alin.(1) este interzis.

Art.11 - (1) În situația în care furnizorii de servicii sociale nu au resurse proprii de cazare pentru aplicarea prevederilor art.10 alin.(2), autoritățile administrației publice locale pe raza de competență a cărora funcționează serviciile sociale prevăzute la art.9 alin.(1) au obligația identificării și asigurării, în proximitatea acestora, de spații pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncă, a hranei zilnice necesare acestuia precum și asigurării transportului personalului, care este în izolare preventivă la domiciliu, de la locul de muncă la domiciliul/reședința acestuia și invers, cu respectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției.

Art.12 - (1) Personalului care deservește centrele prevăzute la art.9 alin.(1) i se asigură de către furnizorul de servicii sociale echipamentele igienico-sanitare și de protecție necesare.

Art.13 - (1) Pe perioada stării de urgență, prin excepție de la prevederile legale în vigoare, în cazul demisiei angajaților centrelor prevăzute la art.9 alin.(1), termenul de preaviz este de 45 de zile calendaristice.

Art.14 - (1) În scopul prevenirii apariției unor focare de infecție, în cazul manifestării simptomatologiei specifice COVID-19 sau, după caz, a unor informații din care rezultă contactul direct cu o persoană infectată în rândul beneficiarilor sau al personalului, direcțiile de sănătate publică asigură testarea beneficiarilor și a întregului personal, la sediul serviciului social.

ORDONANŢA MILITARĂ 8. DOCUMENTUL INTEGRAL: "Sunt permise zborurile efectuate pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
aziluri de bătrâni coronavirus Covid-19 ordonanta militara 8
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
30 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H