Ore decisive pentru Guvernul Orban. Sunt necesare 233 de voturi pentru învestirea noului Executiv. Ultimele calcule UPDATE

Liberalii mai au la dispoziție câteva ore pentru a convinge parlamentari PSD și Pro România să susțină învestirea Guvernului Orban. Potrivit unor surse din PNL, Ludovic Orban se bazează pe nu mai puțin de 241 de senatori și deputați care să susțină guvernul. Cel puțin 12 sunt trădători din PSD și Pro România. Votul de luni din Parlament este foarte important pentru PNL şi ar putea influența și primul tur de scrutin al alegrilor prezidențiale care vor avea loc duminica viitoare. Ludovic Orban și-a băgat oamenii în ședință, duminică după-amaiză, la sediul principal al PNL din Bucureşti pentru a face ultimele socoteli.

RomaniaTV.net
03 nov. 2019, 12:06
Ore decisive pentru Guvernul Orban. Sunt necesare 233 de voturi pentru învestirea noului Executiv. Ultimele calcule UPDATE

Parlamentul României se reuneşte luni pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Miniştrii propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban au fost audiaţi, marţi şi miercuri, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, trei dintre cei 16 primind aviz negativ.

UPDATE: Europarlamentarul și fostul premier, Mihai Tudose, face un apel către colegii din Pro România, dar și de la alte partide parlamentare să voteze guvernul Orban pentru că România este într-o situație critică și orice ar fi are nevoie de un Guvern cu puteri depline. Tudose susține că a văzut poziția lui Victor Ponta, cel care amenința cu excluderi dacă parlamentari ai Pro România vor vota Guvernul, dar consideră că liderul partidului greșește pentru că situația este foarte gravă și ar trebui să fie văzut interesul României, înaintea interesului personal. 

”Eu consider că astăzi va trebui să avem un Guvern, din mai multe motive, toate extrem de serioase și de grave. Trebuie să avem rectificare bugetară care trebuie efectuată de către Guvern prin OUG. Un Guvern interimar nu mai poate da OUG și nu știu cum poți închide anul fiscal. Avem probleme în sănătate, trebuie dați bani. Avem probleme pentru că autoritățile publice nu sunt finanțate, vine iarna și trebuie să ne pregătim. Nu avem comisar european și 27 de țări așteaptă după noi, după certurile noastre interne. Va trebui să se vină în Parlament cu Legea bugetului. Asta este o lege care trebuie elaborată de către Guvern și un interimar nu mai are drept de inițiativă legislativă. Ce facem, cum trecem bugetul pentru 2020? Un parlamentar nu se poate apuca să facă legea bugetului, nu are cum”. 

UPDATE: Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin, doi dintre cei trei prim-vicepreședinți ai partidului Pro România, ar urma să voteze azi pentru guvernul Ludovic Orban, împreună cu alți șase membri ai partidului, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

Sorin Cîmpeanu (fost premier interimar și ministru al Educației) și Daniel Constantin (fost vicepremier și ministru al Agriculturii) sunt, de altfel, și fondatori ai Pro România.

Victor Ponta a susținut constant că parlamentarii Pro România nu vor vota guvernul Orban și, mai mult, că nu se vor prezenta nici măcar la ședința de azi pentru a asigura cvorumul. Ponta a făcut sâmbătă un mic pas înapoi, spunând că parlamentarii partidului vor veni la ședință dacă Ludovic Orban îi va înlocui pe cei trei miniștri propuși care au luat vot negativ la audierile din comisiile parlamentare.

UPDATE: Ludovic Orban, premier desemnat, face declarații, duminică seară, înainte de votul de mâine, din Parlament, pentru învestirea Guvernului pe care urmează să-l conducă. „Sunt încrezător, în ciuda boicotului rușinos al PSD, pe care, sincer, nu-l înțelegem. E un mod urât de a ieși din scenă care, până la urmă, le face și lor rău. În ciuda boicotului, am încredere că vom reuși mâine să dăm României un Guvern legitim, responsabil, care să se apuce de treabă încă din prima zi și care să rezolve marile probleme cu care se confruntă România” a spus Ludovic Orban.

Întrebat dacă vor vota mâine și parlamentarii Pro România, liderul PNL a răspuns: „Veți vedea mâine.”Ludovic Orban a afirmat că și astăzi au avut loc consultări cu liderii celorlalte partide. „Ne-am pregătit să facem față oricărui subterfugiu procedural pe care l-ar putea pune la cale cei de la PSD, ținând cont de faptul că ei conduc cele două Camere, am stabilit toate detaliile organizării, astfel încât să punem la punct asigurarea cvorumului în termenul stabilit. Dacă nu participă nici Meleșcanu, nici Ciolacu, ședința va trebui condusă de vicepreședinți aparținând formațiunilor Opoziției, dar, din ce știu, nu există o astfel de decizie luată. În mod normal, trebuie să delege atributul de a conduce unui vicepreședinte, fie al Camerei, fie al Senatului”.

Au primit vot favorabil în comisiile parlamentare: Marcel Vela – propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş – propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu – propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie – propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu – propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu – propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode – propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu – propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe – propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului. 

Trei miniştri au primit vot negativ. Este vorba despre Florin Cîţu – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, şi Violeta Alexandru – propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. 

Din guvernul Orban ar urma să facă parte şi Raluca Turcan, propusă pentru funcţia de vicepremier.

La finalul audierilor, social-democraţii i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. În replică, Orban a spus că nu îi va retrage.

Traian Băsescu: „Riscul major e să nu se întrunească cvorumul parlamentar. Orban a făcut o greşeală majoră”

Fostul preşedinte al României a declarat, în exclusivitate la România TV, că premierul desemnat trebuia să-i schimbe imediat pe cei trei miniştri care nu au trecut de votul comisiilor de specialitate. 

Ce şanse are Guvernul Orban la votul de învestire din 4 noiembrie

Până acum Guvernul lui Ludovic Orban se bazează pe voturile a 96 senatori şi deputaţi din PNL, 39 de parlamentari USR, 30 de parlamentari UDMR, 23 deputaţi şi senatori ALDE, 18 de la PMP, 16 de la minorităţi. 

Potrivit unor surse politice citate de România TV, Ludovic Orban ar putea fi votat şi de 12 parlamentari din PSD şi Pro România.