Otrava din fructele românilor. Pesticidele, „ucigașul secret” care provoacă cancer

Fructele și legumele sunt considerate în general sănătate curată pentru organism, totuși, în era pesticidelor și aceste alimente se pot transforma în adevărate otrăvuri, spun specialiștii.

02 oct. 2021, 19:16
Otrava din fructele românilor. Pesticidele, „ucigașul secret” care provoacă cancer

Fructele și legumele

, fie că sunt cultivate organic sau convențional, reprezintă componente esențiale ale unei diete sănătoase. Cu toate acestea, multe culturi conțin pesticide potențial dăunătoare, chiar și după spălarea sau decojirea alimentelor.

Un studiu din Marea Britanie a demostrat că unele dintre cele mai populare fructe și legume sunt acoperite cu peste 100 de pesticide, potrivit ultimelor cercetări.

În fiecare an, guvernul britanic testează mostre de alimente și băuturi pentru a detecta urme de reziduuri de pesticide.

Ultimul raport, analizat de Pesticide Action Network (PAN), a constatat că strugurii (atât uscați cât și proaspeți), portocalele și ierburile conțin cea mai mare cantitate de pesticide.

Alte articole din lista celor mai contaminate 12 produse, includ perele, fasolea (uscată și proaspătă), salata verde, morcovii și mango. Aceste alimente conțineau urme de la 122 de pesticide diferite.

Cercetătorii au descoperit că 80% din struguri, ierburi și portocale testate conțineau mai mult de un pesticid și doar un kilogram dintr-un eșantion de fructe uscate conținea 25 de substanțe chimice diferite.

Dintre cele 122 de substanțe chimice identificate, 61% sunt clasificate drept „extrem de periculoase” de către ONU, a spus PAN. În plus, 47 dintre acestea au legătură cu apariția cancerului și 15 conțin „toxine de reproducere sau de dezvoltare” care pot avea un efect negativ asupra funcției sexuale și asupra fertilității.

Nick Mole de la PAN UK a declarat că cifrele evidențiază faptul că suntem expuși la „o gamă largă de substanțe chimice” prin dietele noastre.

„În timp ce limitele de siguranță continuă să fie stabilite pentru un singur pesticid, studiile arată că substanțele chimice se pot combina pentru a fi mai toxice, fenomen cunoscut sub numele de efect cocktail”, a spus el.

Specialiștii americanii au studiat de asemenea cantitatea de pesticide din fructe și legume. Un raport detaliat arată că 70% din produsele proaspete neecologice vândute în SUA conțin reziduuri de pesticide chimice potențial dăunătoare, potrivit analizei EWG a ultimelor date de testare de la Departamentul Federal al Agriculturii.

Fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide

Imazalil, un fungicid care poate modifica nivelul hormonilor

și este clasificat de Agenția pentru Protecția Mediului ca fiind probabil cancerigen uman, a fost detectat pe aproape 90% din probele de citrice testate de EWG în 2020 și peste 95% din probele de mandarină testate de USDA în 2019.

Mai mult de 90% din probele de căpșuni, mere, cireșe, spanac, nectarine și frunze verzi au fost pozitive pentru reziduurile a două sau mai multe pesticide.
Un singur eșantion de varză verde avea până la 20 de pesticide diferite.
În medie, probele de spanac au avut de 1,8 ori mai multe reziduuri de pesticide decât orice altă cultură testată.
Ardeii iute și ardeii grași au avut cele mai multe pesticide detectate, 115 pesticide în total și cu 21 mai multe pesticide decât culturile de verdeață.