Pacienţii cu coronavirus din Timişoara vor fi mult MAI PUŢIN expuşi radiaţiilor în timpul examinării la computerul TOMOGRAF

Publicat: Vineri, 07 August 2020 12:44 // Actualizat: Vineri, 07 August 2020 12:44 // Sursa: romaniatv.net

Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara au decis adaptarea protocolului privitor la realizarea investigaţiilor pacienţilor cu coronavirus, pentru a reduce cu 70% cantitatea de radiaţii la care aceştia sunt expuşi în timpul examinării la computerul tomograf. Asta deoarece pacienţii care prezintă forme moderate şi severe de boală au nevoie, în timpul tratamentului, de numeroase investigaţii realizate de computerului tomograf, acest lucru traducându-se printr-o expunere la o doză foarte mare de radiaţii.

Foto: Ziarul Financiar

Pentru a reduce cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi pacienţii infectaţi cu coronavirus, medicii radiologi de la Spitalul Victor Babeş au decis adaptarea protocolului de scanare normala, în sensul folosirii tehnicii CT cu doză redusă de radiaţii (CT Low-dose), se arată într-un comunicat al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Până în prezent, 200 de pacienţi infectaţi au beneficiat de noua tehnică. CT Low-dose reduce cu aproape 70% cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi pacienţii în timpul examinării. 

Am optat pentru acest tip de tehnică CT, cu doză redusă de iradiere ( low dose CT), pentru a-i proteja cât mai mult pe pacienţii bolnavi de COVID-19 ai căror plămâni sunt puternic afectaţi de boală. Ştim că pacienţii rămân internaţi doua-trei săptămâni, în funcţie de gravitatea bolii. În acest interval, unii dintre ei au nevoie de mai multe evaluări imagistice într-o perioadă scurtă de timp. Pentru a nu creşte doza de iradiere asupra organismului, am început să folosim acest protocol pe o scara mult mai largă”, a declarat dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Citeşte şi Cât costă testele de COVID 19 pentru acasă. Procedura, similară cu a testelor de sarcină sau glicemie

Spre comparaţie, în cazul unei scanări cu un CT clasic, doza de radiaţii la care este supus pacientul se apropie de 350mGy/cm, în timp ce, în cazul unui proceduri low-dose CT, nu depăşeşte 90mGy/cm.

În cazul acestei proceduri, low dose CT, se păstrează aceeaşi calitate a imaginii, diferenţele fiind insesizabile în cazul acestor pacienţi infectaţi cu SARS-CoV 2. Mai mult, folosim acelaşi aparat performant şi acelaşi tip de scanare. Practic nu exista diferenţe semnificative din punct de vedere al imagisticii diagnosticului faţă de un CT standard”, spune dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog Spitalul ”Victor Babeş” Timisora.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
computer tomograf coronavirus timisoara
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8583
RON
21 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H