Pământul, în pragul extincţiei în masă: „Se întâmplă de 1.000 de ori mai repede”

Pe Terra au avut loc cinci extinctii in masa si ne apropiem cu pasi repezi de a sasea, avertizeaza oamenii de stiinta.

RomaniaTV.net
18 iul. 2014, 12:30
Pământul, în pragul extincţiei în masă: „Se întâmplă de 1.000 de ori mai repede”

Stuart Pimm de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord, crede ca actiunile oamenilor grabesc de 1.000 de ori disparitia speciilor.

„Se intampla de 10 ori mai repede decat au calculat biologii pana acum. Fara actiunea omului, studiul a calculat ca o specie dintr-un milion dispare in fiecare an. Insa oamenii sunt responsabili pentru faptul ca aceasta cifra a crescut la 100 si chiar la 1.000 dintr-un milion”, sustin Stuart Primm si echipa lui, potrivit Tech Times.

„Incepem prin a ne intreba cate specii sunt cunoscute si cate raman neidentificate. Apoi, luam in consderare masura in care actiunile oamenilor duc la cresterea ratei de extinctie. Anumite zone sunt afectate diferit si au niveluri de protectie inegale. Schimbarea ratei de extinctie depinde de felul in care se propaga amenintarile, in ce directie se indreapta aceste amenintari si daca sunt contracarate prin masuri de protectie”, se arata in studiu.

In trecut, Terra a suferit cinci extinctii masive, insa cea mai grava a fost cea de acum 250 de milioane de ani, cand 96% dintre speciile marine si 70% dintre speciile de uscat au disparut. Tot procesul de extinctie a durat doar 60.000 de ani.

Acum, oamenii de stiinta sunt de parere ca actuala combinatie intre schimbarile climatice, distrugerea habitatelor nationale si relocarea unor animale face ca multe specii sa fie in pericol.