Pandemia de coronavirus: Producătorii auto opresc producţia în fabricile din Europa

Producătorii auto opresc producţia la fabrici din Europa, din cauza epidemiei de coronavirus şi a scăderii cererii. S-a întâmplat şi în România. FORD Craiova şi Dacia şi-au închis porţile şi şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic de teama coronavirusului. 

RomaniaTV.net
19 mart. 2020, 08:29
Pandemia de coronavirus: Producătorii auto opresc producţia în fabricile din Europa

BMW opreşte producţia în Europa timp de două săptămâni

BMW opreşte producţia în Europa timp de două săptămâni din cauza pandemiei de coronavirus.

„Începând de miercuri vom suspenda activitatea uzinelor noastre din Europa şi a fabricii Rosslyn din Africa de Sud. Întreruperea producţiei este planificată acum până în 19 aprilie”, a anunţat directorul general al BMW, Oliver Zipse.

FORD

Ford a anunţat pe 17 martie să suspendă temporar producţia de vehicule şi de motoare la fabricile din Europa continentală, ca reacţie la impactul în creştere al coronavirusului. Măsurile sunt valabile începând de joi, 19 martie, şi vor continua în următoarele săptămâni.

Fabricile de vehicule ale Ford din Koln şi Saarlouis din Germany, alături de fabrica de la Craiova, din România, vor opri temporar producţia, începând de joi, 19 martie, potrivit companiei.

Potrivit Ford, fabrica de vehicule şi de motoare de la Valencia a oprit temporar producţia începând de luni, 16 martie, după ce trei muncitori au fost diagnosticaţi cu coronavirus, weekendul trecut.

Citeşte şi: Ford Craiova trimite 6.000 de angajaţi în şomaj tehnic, din cauza epidemiei de coronavirus

RENAULT

Renault a anunţat pe 16 martie că sistează ctivităţile la unităţile de producţie din Franţa, măsură care afectează 12 fabrici şi 18.000 de muncitori.

„Continuarea activităţilor de producţie la uzinele grupului din alte ţări europene va depinde de situaţia din fiecare ţară”, a precizat producătorul auto francez.

Grupul francez a anunţat pe 17 martie să închide şi fabricile din Spania.

În România, Dacia, deţinută de Renault, va opri producţia la fabrica de la Mioveni până pe 5 aprilie. Automobile Dacia are 13.500 de angajați. Oprirea producţiei se va produce de joi de la prânz până în data de 5 aprilie, cu posibilitatea de prelungire. Angajații vor primi, conform contractulului colectiv de muncă, 85% din salariu. 

Citeşte şi: Dacia opreşte producţia din cauza coronavirsului. Aproape 14.000 de salariaţi intră în şomaj tehnic din 19 martie

SEAT

SEAT a decis suspendarea producției din cauza lipsei componentelor și pentru protejarea sănătății angajaților. Ibericii au propus guvernului „concedierea temporară” a angajaților, care ar urma să primească 80% din salarii și alte beneficii.

VOLKSWAGEN GROUP

Volkswagen a anunţat că îşi suspendă producţia la fabricile europene. Grupul are 124 de unităţi de producţie la nivel global, dintre care 72 în Europa. În Germania, VW are 28 de fabrici.

VW va suspenda producţia la fabricile din Wolfsburg, Emden, Dresden, Osnabrück, Zwickau, Bratislava, Pamplona, Spania, Palmela şi Portugalia, precum şi la fabricile de componente din Braunschweig, Chemnitz, Hannover, Kassel, Salzgitter şi la fabricile de scaune din Wolfsburg

Pe 17 martie, Volkswagen a anunţat că va opri activităţile la fabricile din Spania, Setubal din Portugalia, Bratislava din Slovacia şi la fabricile Lamborghini şi Ducati din Italia, înainte de sfârşitul săptămânii.

Brandul Skoda din Cehia a anunţat pe 17 martie că a începe închiderea fabricilor interne din 18 martie.

Audi, divizia premium a Volkswagen, a anunţat pe 17 martie că va opri activităţile la uzinele din Belgia, Germania, Ungaria şi Mexic.

Pe 18 martie, VW a anunţat că va înceta activităţile la trei fabrici din Polonia, pentru cel puţin două săptămâni.

FERRARI

Producătorul de automobile de lux a anunţat pe 14 martie că închide cele două fabrici ale sale până pe 27 martie, ca reacţie la epidemia de coronavirus din Italia şi a deficitului de componente.

FIAT-CHRYSLER

Fiat Chrysler a anunţat pe 16 martie că opreşte producţia la fabricile italiene din Melfi, Pomigliano, Cassino, Mirafiori, Grugliasco şi Modena, precum şi la fabrica Kragujevac din Serbia şi uzina Tychy din Polonia, timp de două săptămâni. Compania a sistat operaţiunile fabricii Atessa din Italia, din cauza perturbării lanţului de aprovizionare din cauza coronavirusului, după ce redeschisese unitatea cu o zi în urmă.

PSA GROUP

Grupul francez PSA, care deţine brandurile Peugeot, Opel şi Vauxhall, a anunţat pe 16 martie că închide fabricile europene până pe 27 martie.

TPSA, companie mixtă deţinută de PSA şi Toyota, a anunţat pe 18 martie că va suspenda producţia din Cehia cu o săptămână mai devreme decât planificase.

DAIMLER

Proprietarul Mercedes-Benz a anunţat marţi că va suspenda majoritatea activităţilor de producţie din Europa, din această săptămână. Suspendarea va fi aplicată la fabricile de automobile, vehicule comerciale şi vehicule van din Europa.

NISSAN

Nissan a oprit producţia la cea mai mare fabrică auto din Marea Britanie şi analizează perturbarea produsă în lanţul de aprovizionare şi în crerea din piaţă, a anunţat producătorul auto japonez pe 17 martie. Pe 18 martie, compania a anunţat că a oprit activităţile la fabricile europene.

TOYOTA

Toyota Motor a oprit începând de miercuri operaţiunile din Marea Britanie şi Polonia, iar producţia de la fabrica din Cehia va fi oprită de joi. Activităţile la fabrica din Turcia vor fi suspendate de sâmbătă.

HONDA

Honda Motor a anunţat că închide temporar toate centrele de dealeri din Italia.

VOLVO CARS

Compania Volvo Cars din Suedia, deţinută de grupul chinez Geely, a oprit producţia de la fabrica din

Ghent, Belgia, pe termen nelimitat.

JAGUAR LAND ROVER

Producătorul auto britanic, deţinut de Tata Motors, a anunţat pe 18 martie să va suspenda producţia la fabrica din Nitra, Slovacia, începând de vineri.

BOSCH

Producătorul de componente auto a anunţat pe 18 martie că va reduce prpducţia sau va suspenda activitatea la fabrici din Franţa. Italia şi Spania, din cauza cererii reduse, a blocajelor din lanţul de aprovizionare şi ca mijloc de protejare a angajaţilor.

AIRBUS

Un alt gigant, Airbus, va opri producţia şi activităţile de asamblare la fabricile sale din Franţa şi Spania în următoarele patru zile, după restricţiile impuse de guverne din cauza pandemiei de coronavirus (Covid-19), a anunţat marţi grupul aeronautic.

Aceasta ar putea fi cea mai semnificativă întrerupere a producţiei Airbus de la greva din 1989 a partenerului britanic de atunci BAE Systems, pe lângă problemele cu programele individuale, cum ar fi Airbus A380 sau avionul militar A400M. „Aceasta ne va permite suficient timp pentru a implementa condiţii riguroase de siguranţă şi respectarea strictă a protocoalelor de sănătate, îmbunătăţind eficienţa operaţiunilor în noile condiţii de lucru”, se arată într-un comunicat al Airbus.