Pandemie coronavirus: Numărul cererilor pentru operaţiile de micşorare a stomacului a crescut

Pandemia de coronavirus a dus la creştere de cereri pentru operaţiile de micşorare a stomacului. Din cauza surplusului de greutate, care, de obicei vine la pachet cu alte boli, obezii sunt predispuşi să facă forme mai grave, dacă contractează Covid-19.  

RomaniaTV.net
08 sept. 2020, 16:59
Pandemie coronavirus: Numărul cererilor pentru operaţiile de micşorare a stomacului a crescut

Remarcăm o creștere a numărului de pacienți care ni se adresează pentru o intervenție bariatrică. Este chiar semnificativă. Cam toți pacienții sunt speriați de o posibilă infecție cu coronavirus„, a explicat dr. George Sirețeanu, medic primar chirurgie generală, potrivit Digi24.

Din punct de vedere medical pacienții obezi și cei care au apnee în somn, de foarte multe ori au și alte afecțiuni. Vorbim aici de afecțiuni cardiace, de alte afecțiuni pulmonare, de afecțiuni metabolice, care, din ce am văzut în ultima perioadă, se pare că îi pun la risc să dezvolte forme mai severe în diferite infecții respiratorii, chiar și în cea actuală„, spune Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL.

Scăderea în greutate ar reduce considerabil toate aceste riscuri, dar o bună parte dintre români consideră kilogramele în plus inofensive.

Citeşte şi SONDAJ Aproape jumătate dintre copiii care au acces la internet au vorbit cu o persoană necunoscută, care i-a abordat în mediul online

Care sunt cele mai vulnerabile judeţe la infectarea cu COVID

Bucureştiul și alte şase județe au o rată ridicată de vulnerabilitate privind infecțiile cu coronavirus, arată o serie de grafice întocmite de Institutul Național de Sănătate Publică. Rata de pozitivare a testelor pentru coronavirus este de 5% la nivel național. Graficele mai arată un grad de ocupare de aproximativ 55% a paturilor destinate pacienților infectaţi cu coronavirus.

În săptămâna 31 august – 6 septembrie, 34.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Bacău, Iași, Bihor si Prahova. În opt județe şi în București se înregistrează o rata de incidență cumulată peste 100/100.000 locuitori. De asemenea, infectările au intrat pe un trend ascendent în 13 județe. 

Potrivit datelor INSP, București și alte şase județe au o rată ridicată de vulnerabilitate privind infecțiile cu coronavirus. Este vorba de județele Bihor, Cluj, Bacău, Prahova, Brăila și Giurgiu. Rata de vulnerabilitate este calculată pe baza ratei de incidență, a numărului de focare, a ratei de transmitere și a gradului de ocupare a paturilor din secțiile COVID si secțiile ATI.

80.4% din totalul deceselor au fost raportate la persoane peste 60 ani iar 60% din decese au fost la bărbați. De asemenea, 94.9% din persoanele decedate aveau cel puțin o boală asociată.

De la începutul pandemiei 4.973 de medici și personal medical s-au infectat cu noul coronavirus, iar 46 dintre aceştia au decedat. Potrivit raportului, rata de pozitivare a testelor RT-PCR este în jur de 5% la nivel național. 

Graficele mai arată că în jur de 55% din paturile din secțiile COVID sunt ocupate, iar la Terapie Intensivă gradul de ocupare este de circa 45%.