PANDEMIE CORONAVIRUS. Soluţiile găsite de ţările europene pentru a nu închide şcolile

PANDEMIE CORONAVIRUS. Întreaga Europă se confruntă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus. Mai multe ţări au impus restricţii dure pentru a limita răspândirea virusului. Dacă România a decis ca toate şcolile să se închidă, în ţări precum Franţa, Germania sau Olanda elevii merg în continuare la ore. 

RomaniaTV.net
11 nov. 2020, 09:23
PANDEMIE CORONAVIRUS. Soluţiile găsite de ţările europene pentru a nu închide şcolile

Franța,una dintre cele mai afectate țări de de valul doi al pandemiei de Covid-19, a impus restricții drastice, însă a păstrat şcolile deschise. Elevii și profesorii au protestat împotriva acestei decizii, spunând că nu pot păstra distanța în școli și că riscă să se infecteze. 

Şi în Portugalia, Germania sau Olanda, şcolile sunt în continuare deschise, autorităţile optând pentru alte măsuri de stopare a pandemiei.

Grecia a închis doar liceele şi colegiile, informează Mediafax. Autorităţile au lăsat grădiniţele şi şcolile primare deschise, cu reguli bine stabilite de desfășurare a orelor de curs.

În Belgia, vacanţa de toamnă a fost extinsă cu două săptămâni, dar elevii urmează să se întoarcă să înveţe în bănci, cu distanțare și măsuri de protecție, precum dezinfectare sau panouri de plexiglas.

În Anglia, părinții își iau copiii de la școală pe un traseu bine stabilit, se intră doar pe o parte și se iese prin alta.

 Mihaela Moroşan, educatoare la o şcoală din Milano, spune că în Italia şcolile au rămas deschise, iar autoritățile testează unde sunt focare.

„În momentul de faţă, Lombardia este zonă roşie, la nivelul şcolii nu s-a schimbat nimic. Activitatea noastră decurge în mod normal. Copiii vin la şcoală. Clasele între ele nu se întâlnesc, profesorii, educatorii sunt ditribuiţi la cât mai puţine clase”, a explicat românca.

Elena Lotrean, expert în educaţie, spune că pierderile de învăţare vor afecta pe termen lung elevii.

„O să vedem în timp urmările dacă menţinem şcolile închise şi o să vedem nişte urmări destul de dezastroase. Uitându-ne la ţările din jur, ţările din lume de fapt, au închis şcolile acolo unde situaţia o cerea, unde existau focare, unde exista un număr mare de infectări. Avem nevoie de nişte decizii informate cred eu, eu nu am văzut în România studii care să spună că este o problemă foarte mare în această zonă”, spune Elena Lotrean.

Klaus Iohannis a anunţat că toate şcolile vor funcţiona în scenariul roşu

Reamintim că, joi, Klaus Iohannis a anunţat că toate școlile ar urma să treacă în format online în toată țara.

„Sunt necesare măsuri în plan național. Școlile să treacă toate în online”, a declarat Iohannis, înainte de ședința de guvern la care a participat în această seară.

Citeşte şi Monica Anisie laudă decizia Guvernului de a închide şcolile: Mare parte din copii sunt potenţiali asimptomatici ai virusului