PANDEMIE CORONAVIRUS. Vaccin testat la Timişoara împotriva COVID-19. Este departe de a ajunge pe piaţă

Publicat: Joi, 26 Martie 2020 09:20 // Actualizat: Joi, 26 Martie 2020 14:15 // Sursa: romaniatv.net

Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara, a anunțat, că a descoperit un posibil vaccin împotriva COVID-19. Experimentul este însă departe de a deveni realitate, ia specialiştii sunt sceptici.

"O zi importantă pentru OncoGen: avem Vaccinul (echivalentul a 1000 de doze). Astăzi începem testele. #Vaccine #Romania #VaccineRomania #Covid19Vaccine #VaccineOncoGen

P.S. Ieri am terminat sinteza vaccinului. Azi incepem testele!

Important: Acest vaccin este doar pentru testare in laborator (deocamdata).

Important: Acest vaccin este doar pentru testarea in laborator. Ieri am terminat sinteza vaccinului", a scris pe pagina de Facebook Virgil Păunescu.

Acesta a precizat, miercuri seară, la România TV că vaccinul se testează pe celule umane. 

"Peste o luna dupa rezultatele obtinute pe celule umane si dupa ce vorbim cu agentia medicamentului o sa fim pregătiţi sa trecem la vaccinarea unui număr mic de voluntari. Vaccinul pus de noi la punct, care nu e inventie romaneasca, e o tehnolgie americana adaptata pentru virus, nu se testeaza pe animale. Trebuie sa testez pe subiecti umani si merge mai repede", a precizat Virgil Păunescu la România TV.

Directorul Oncogen a spus că procesul care dă rezultate azi a fost început în ianuarie.

„Noi am pus la punct tehnologia în ianuarie. De atunci ne chinuim să sintetizăm, adică să producem vaccinul. Este un amestec de proteine, de fapt, numai că proteinele seamănă cu cele din capsula virusului. Nu a fost ușor să le punem la punct.

Dacă am avea bani și un pic de ajutor, eu cred că în trei, patru luni am putea intra pe piață. Nu îmi dau seama cât ar costa, nu sunt ieftine. În mod direct, la realizarea vaccinului au lucrat patru oameni, indirect, vreo șapte, opt. Vreau să lămurim un lucru, să nu ne trezim mâine cu pacienți la ușă. Vaccinul, așa cum arată, este în scop de cercetare finalizat. Acesta va fi și cel care va fi administrat, dar trebuie fabricat în alte condiții. Noi nu putem vaccina mâine pacienții, mai durează câteva luni, dacă suntem ajutați", a spus Virgil Păunescu, potrivit pressalert.ro.

Autorităţile au anunţat că 906 persoane infectate cu COVID-19 au fost raportate până miercuri, 25 martie, în România. Dintre aceştia, 14 persoane au murit. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 144 de noi cazuri.

Citeşte şi Medic din Wuhan, reţete speciale pentru fiecare grup de simptome VIDEO

COVID-19. Cât de aproape suntem de găsirea unui vaccin? Marile companii sunt în plină cursă de găsire a tratamentului

Donald Trump, preşedintele SUA, le-a cerut oamenilor de ştiinţă şi industriei farmaceutice să accelereze procesul de găsire a unui remediu împotriva Covid-19, însă experţii se tem că există prea puţin spaţiu de manevră în condiţiile în care niciodată nu a fost conceput pentru oameni un vaccin foarte eficient contra unui membru al familiei coronavirusului. Benjamin Neuman, virusolog la Texas A&M University-Texarkana, a declarat că "vor fi multe încercări, multe erori, dar avem multe opţiuni de explorat".

Citeşte şi Un medic de la Institutul Oncologic Iaşi, depistat pozitiv cu coronavirus după ce s-a întors din Franţa

Iată o imagine de ansamblu, realizată de AFP şi preluată de Agerpres, cu actorii din sectorul farmaceutic - mici sau mari - care participă la această competiţie vitală.

* Moderna

Obiectiv: un vaccin

Disponibilitate potenţială: în termen de 12 până la 18 luni

Primul studiu clinic pentru testarea unui vaccin candidat contra noului coronavirus a început luni la Seattle, au anunţat autorităţile sanitare americane.

Vaccinul se numeşte mRNA-1273 şi a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din SUA şi compania de biotehnologie Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts.

Participanţii vor trebui să treacă prin diferite faze pentru a se afla dacă vaccinul este eficient şi sigur.

Acesta funcţionează cu informaţii genetice de la virus, care se ataşează de celule şi le infectează.

Aceste informaţii sunt stocate în aşa-numitul "ARN mesager", care transportă codul genetic de la ADN la celule.

Dacă totul se derulează conform planului, ar putea fi comercializat într-un an şi jumătate, în ipoteza în care epidemia se va prelungi până la următorul sezon gripal, potrivit lui Anthony Fauci, directorul Institutului naţional american pentru boli infecţioase, expertul lui Donald Trump asupra coronavirusului.

Citeşte şi Rusia continuă modelul chinezesc. Construieşte în 12 săptămâni al doilea spital pentru bolnavii de coronavirus FOTO

* Gilead Sciences

Obiectiv: un tratament

Disponibilitate potenţială: cel puţin un an

Dintre medicamentele utilizate în lupta contra COVID-19, remdesivirul companiei americane Gilead ar putea fi primul intrat pe piaţă.

Antiviralul a fost dezvoltat împotriva altor virusuri precum Ebola (fără a fi eficient) şi nu a fost încă aprobat. Însă, s-a arătat promiţător în tratarea pacienţilor cu coronavirus din China, potrivit medicilor, şi a fost utilizat pentru a ajuta la tratarea a doi pacienţi din Statele Unite şi Franţa.

Gilead lansează ultima fază a studiilor clinice din Asia, cunoscută sub numele de "Faza 3".

"În prezent, nu există decât un singur medicament care credem că ar putea fi cu adevărat eficient. Acesta este remdesivir", a declarat Bruce Aylward, responsabil în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Anthony Fauci, acest antiviral ar putea fi disponibil "în următoarele luni".

Remdesivir se modifică în interiorul corpului uman pentru a arăta ca unul dintre cele patru componente constitutive ale ADN, nucleotidul.

Când virusurile se reproduc, fac acest lucru într-un mod "rapid şi oarecum neglijent", potrivit virusologului Benjamin Neuman. Remdesivir poate fi încorporat în virus în timpul uneia dintre aceste replicări. Antiviralul poate determina mutaţii nedorite la virusul, care l-ar putea distruge.

* Regeneron

Obiectiv: tratament şi vaccin

Disponibilitatea potenţială: urmează să fie determinată

Regeneron a dezvoltat anul trecut un medicament administrat intravenos, cunoscut sub numele de "anticorpi monoclonali", care au îmbunătăţit semnificativ rata de supravieţuire în cazul pacienţilor afectaţi de virusul Ebola.

Compania a modificat genetic şoareci al căror sistem imunitar a devenit asemănător cu cel al oamenilor. Şoarecii au fost expuşi la virus, la forme atenuate ale virusului sau la proteine virale pentru a dezvolta anticorpi umani, a explicat pentru AFP Christos Kyratsous, vicepreşedinte în cadrul departamentului de cercetare de la Regeneron.

Aceşti anticorpi sunt apoi izolaţi şi examinaţi pentru a-i selecta pe cei mai eficienţi, care sunt cultivaţi în laboratoare, purificaţi şi apoi administraţi la om, intravenos.

"Dacă totul merge bine şi aşa ar trebui să fie, ar trebui să ştim care sunt cei mai buni anticorpi în următoarele săptămâni", iar studiile clinice ar trebui să înceapă în această vară, potrivit responsabilului.

Medicamentul ar putea funcţiona atât ca tratament cât şi ca vaccin, putând fi administrat oamenilor înainte de a fi expuşi, chiar dacă efectele nu sunt decât temporare deoarece anticorpii nu vor face parte din memoria sistemului imunitar al indivizilor.

Regeneron încearcă, de asemenea, să combată inflamaţia plămânilor, o problemă care se dezvoltă în timpul formelor severe ale infectării cu noul coronavirus, prin utilizarea unui alt medicament al său, Kevzara, conceput iniţial pentru a trata inflamaţiile cauzate de artrită.

Acesta din urmă tratează un simptom, nu virusul în sine.

* Sanofi

Obiectiv: un vaccin

Disponibilitate: urmează să fie stabilit

Grupul farmaceutic francez Sanofi s-a asociat cu Departamentul de Sănătate din Statele Unite pentru a dezvolta un candidat la vaccin, folosind "tehnologia ADN-ului recombinat". Aceasta constă în combinarea ADN-ului virusului cu ADN-ul unui virus inofensiv pentru a crea o nouă entitate celulară capabilă să provoace un răspuns imunitar. Antigenii creaţi prin această operaţiune pot fi apoi reproduşi pe scară largă.

Această tehnologie se află deja la baza vaccinului Sanofi împotriva gripei. Datorită studiilor sale asupra SARS, în special asupra candidatului său la vaccin care a demonstrat o protecţie parţială în testele pe animale, compania consideră că este "un pas înainte" în dezvoltarea rapidă a unui vaccin împotriva COVID-19.

David Loew, vicepreşedinte executiv şi responsabil în cadrul Sanofi Pasteur, a declarat că ar putea avea un candidat la vaccin "în mai puţin de şase luni" şi că s-ar putea intra în faza de studiu clinic "în aproximativ un an până la un an şi jumătate".

Citeşte şi CORONAVIRUS. 16 cazuri noi confirmate în România, numărul celor infectaţi a ajuns la 184. 16 bolnavi au fost vindecaţi

* Inovio Pharmaceuticals

Obiectiv: un vaccin

Disponibilitate potenţială: livrări de urgenţă până la sfârşitul anului?

Inovio, o companie americană de biotehnologie, lucrează de la crearea sa, în 1983, la vaccinuri ADN, care funcţionează precum celelalte vaccinuri pe bază de ARN menţionate mai sus, dar mai sus în acest lanţ.

"Noi prevedem începerea studiilor clinice în Statele Unite în aprilie şi apoi rapid în China şi Coreea de Sud, unde epidemia afectează mulţi oameni", a declarat într-un comunicat J. Joseph Kim, preşedintele Innovio. "Intenţionăm să livrăm un milion de doze până la sfârşitul anului datorită resurselor şi capacităţilor noastre existente", a precizat el.

* Alte cercetări notabile

Ca şi Moderna, CureVac lucrează împreună cu Universitatea din Queensland la un vaccin cu "ARN mesager". Directorul său general, Daniel Menichella, s-a întâlnit cu responsabili de la Casa Albă în urmă cu câteva zile şi estimează că va fi disponibil un candidat la vaccin în câteva luni.

Gigantul britanic GlaxoSmithKline (GSK) colaborează cu o companie de biotehnologie din China pentru a pune la dispoziţie tehnologia sa pentru fabricarea adjuvanţilor pentru vaccinurile epidemice.

Un adjuvant ajută anumite vaccinuri să amplifice răspunsul imunitar, creând o imunitate mai puternică şi mai durabilă decât în cazul vaccinului singur împotriva infecţiilor.

În Statele Unite, compania farmaceutică Johnson & Johnson are în vedere utilizarea anumitor medicamente pentru a afla dacă acestea pot ajuta la tratarea simptomelor pacienţilor deja infectaţi cu acest virus.

De asemenea, ea lucrează la dezvoltarea unui vaccin cu o versiune dezactivată a agentului patogen.

Compania de biotehnologie Vir din California a izolat anticorpi de la supravieţuitori ai SARS pentru a analiza dacă aceştia pot trata noul coronavirus. Laboratorul său a dezvoltat deja tratamente contra Ebola şi alte boli.

Clorochina, folosită pentru a trata malaria, ar putea ajuta, de asemenea, la combaterea virusului, iar oamenii de ştiinţă au făcut apel la efectuarea mai multor cercetări pe acest subiect.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
coronavirus pandemie coronavirus vaccin timisoara Virgil Păunescu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
04 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H