Panică după anunţarea restricţiilor. Mii de bucureşteni şi-au părăsit casele. Cozi uriaşe de maşini pe DN 1

Măsurile de restricţie anunţate de autorităţi par să-i fi speriat pe bucureştenii care au decis să-şi părăsească deja oraşul. Vineri, la orele prânzului, oamenii au format cozi uriaşe pe DN 1, chiar în ziua cu un nou record de infectări.

06 nov. 2020, 13:50
Panică după anunţarea restricţiilor. Mii de bucureşteni şi-au părăsit casele. Cozi uriaşe de maşini pe DN 1

Cel mai probabil, după o săptămână de foc, încheiată cu peste 10.000 de cazuri şi cu o serie de măsuri dure ce vizează toate oraşele ţării începând de luni, românii au urmat modelul marilor capitale europene şi s-au gândit să-şi petreacă ultimul weekend fără restricţii cât mai departe de casă.

Având în vedere că de luni, 9 noiembrie, şcolile se închid, magazinele vor avea un program redus, majoritatea angajaţilor vor lucra de acasă, deplasările pe timpul nopţii şi petrecerile vor fi intezise, bucureştenii mai profită de câteva zile de distracţie. Unii merg la munte şi se bucură de aer curat, alţii se întâlnesc cu prietenii sau îşi vizitează familiile.

România a înregistrat 10.260 de infectări cu coronavirus în ultimele 24 de ore, 123 de decese şi 1.001 pacienţi internaţi la ATI, a transmis astăzi Grupul de Comunicare Strategică.

Citiţi şi Gluma momentului! Animalele de companie pot fi plimbate noaptea? Răspunsul haios al lui Raed Arafat

Restricţii impuse în România

Creşterile dramatice de infectări i-au determinat pe cei aflaţi la putere să urmeze deciziile luate de celelalte ţări pentru reducerea riscului de infectare cu virusul.

-Începând de pe 9 noiembrie, purtarea măştii devine obligatorie atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise, în toate oraşele din România.

-Magazinele se vor închide la ora 21.

-Deplasarea în afara locuinţei, în intervalul orar 23-05, este interzisă. Există, totuşi, şi câteva excepţii:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Dacă deplasarea se face în una dintre situaţiile prezentate mai sus, e nevoie de legitimaţia de serviciu, de adeverinţa eliberată de angajator sau de declaraţia pe proprie răspundere.

Declaraţia trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura. Poate fi scrisă de mână sau poate fi folosită cea pusă la dispoziţie de autorităţi.

Citiţi şi Raed Arafat: Şcolile ÎNCHISE în toată ţara, mai puţin creşele şi after-school-urile; Telemunca, OBLIGATORIE

-Petrecerile, sărbătorile sunt interzise.

-Pieţele se închid. Mall-urile rămân deschise doar până la ora 21.

-Angajaţii sunt nevoiţi să lucreze de acasă, acolo unde este posibil, sau să le fie decalat programul, astfel încât să fie prezenţi cât mai puţini în acelaşi timp.

-Şcolile se închid, iar cursurile trec în regim online. Totuşi, creşele şi after-school-urile rămân deschise.

Citiţi şi Pieţele se închid, dar mall-urile rămân deschise. Explicaţia lui Raed Arafat: La piaţă nu se foloseşte cardul