Papa cere creştinilor „stiluri de viaţă coerente” pentru ocrotirea „Creaţiei” divine

Papa Francisc le-a cerut miercuri creștinilor din lumea întreagă să-și asume "stiluri de viață coerente" cu ocrotirea "Creației" divine, într-o nouă pledoarie pentru conservarea mediului înconjurător și împotriva consumerismului.

26 aug. 2015, 15:22
Papa cere creştinilor „stiluri de viaţă coerente” pentru ocrotirea „Creaţiei” divine

Cu ocazia celei de-a 100-a audiențe generale din pontificatul său, papa a reiterat apelul pentru o schimbare a modului de viață lansat în luna iunie în enciclica sa ‘Laudato si (Slavă ție)’, cu șase luni înainte de conferința la nivel înalt de la Paris privind schimbările climatice (COP21), potrivit Agerpres.

Citeşte şi Papa Francisc afirmă că şi persoanele divorţate fac parte din Biserică

Pentru prima dată, catolicii și ortodocșii vor celebra împreună, la 1 septembrie, o ‘Zi mondială de rugăciune pentru ocrotirea Creației‘, pentru a contribui la ‘depășirea crizei ecologice pe care o trăiește omenirea‘, a amintit papa.

Inițiative locale de rugăciune și de reflecție sunt prevăzute pentru a face din această Zi ‘un moment forte’ și în vederea alegerii unor ‘stiluri de viață coerente’, a mai spus Sfântul Părinte, invitând pelerinii și locuitori Romei să se alăture rugăciunii sale, la 1 septembrie, în Bazilica Sf.Petru. În enciclica sa ‘Laudato si’, papa a pledat pentru un mod de viață mai sobru și a arătat că problemele de mediu sunt intrinsec legate de sistemele sociale, economice și de dominația finanțelor și tehnologiei.

Într-un interviu acordat cotidianului chilian El Mercurio, preluat de L’Osservatore Romano, președintele Academiei Pontificale de Științe, Marcelo Sanchez Sorondo, a relatat că papei nu îi place să vadă redus la statutul de ‘enciclică verde’ un text pe care îl consideră mai degrabă referitor la justiția socială, în măsura în care ‘problema climatului are repercusiuni asupra celor mai sărace popoare’.

Citeşte şi Papa Francisc denunţă persecuţiile barbare la care sunt supuşi creştinii din unele ţări din Orient

Audiența generală de miercuri a fost ce-a 100-a a Papei Francisc de la alegerea sa în martie 2013. Potrivit Vaticanului, Suveranul Pontif a ‘întâlnit’ în total trei milioane de pelerini la Roma în doi ani și jumătate de audiențe generale, rugăciuni Angelus și audiențe speciale.