Papa Francisc a sosit în Iordania, în prima etapă a pelerinajului său în Orientul Mijlociu

Papa Francisc a sosit sâmbătă la Amman, prima etapă a unui pelerinaj în Orientul Mijlociu, ce are loc sub semnul dialogului interreligioas şi ecumenic şi care include, de asemenea, vizite la Betleem şi Ierusalim, transmite AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
24 mai 2014, 11:10
Papa Francisc a sosit în Iordania, în prima etapă a pelerinajului său în Orientul Mijlociu

Suveranul Pontif a fost întâmpinat la coborârea sa din avion de Prinţul Ghazi, unul dintre consilierii suveranului iordanian pe probleme religioase. Doi copii – un băiat şi o fetiţă – îmbrăcaţi în straie tradiţionale iordaniene i-au oferit Papei două buchete de iris, floarea naţională a regatului.

În cursul călătoriei sale de 55 de ore pe ”Pământul Sfânt”, Jorge Bergoglio, al patrulea papă care se deplasează în regiune, după Paul al VI-lea în 1964, Ioan Paul al II-lea în 2000 şi Benedict al XVI-lea în 2009 – Papa argentinian se va deplasa în mai multe locuri, în condiţiile unor măsuri de securitate excepţionale.

La sosirea sa la Amman, Suveranul Pontif va fi primit de Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea. El va oficia apoi o mesă pe stadionul din Amman, unde va face o primă baie de mulţime, după care va merge în Betania, pe malul Iordanului, unde, conform tradiţiei, a fost botezat Iisus.

PAPA FRANCISC, dispus SĂ BOTEZE EXTRATEREŞTRII. „Marţienii au dreptul de a fi botezaţi, dacă cer acest lucru”

Papa argentinian se va adresa unor refugiaţi sosiţi din Siria. Această primă zi îi va permite să lanseze un apel pentru o soluţie paşnică în întreaga regiune, în timp ce războiul din Siria, exodul creştinilor şi ascensiunea islamismului radical fac obiectul unor profunde preocupări pentru Biserică.

La Betleem, în Teritoriile Palestiniene, şi la Ierusalim, duminică şi luni, Papa Francisc are un program care va încerca să menţină un echilibru pentru a nu-i tensiona pe palestinieni şi pe israelieni. El va vizita locuri simbolice importante pentru creştinism (Biserica Nativităţii, Sfântul Mormânt), dar şi pentru islam (Esplanada Moscheilor) şi pentru iudaism (Zidul Plângerii, Yad Vashem, mormântul lui Theodor Herzl, fondatorul sionismului).

Suveranul Pontif va fi însoţit de un rabin şi de un profesor musulman pe care i-a cunoscut la Buenos Aires.

Pelerinajul are un obiectiv ecumenic. Momentul cel mai important va fi duminică seara la Ierusalim, unde va avea loc o ceremonie la Biserica Sfântului Mormânt, locul cel mai sfânt al creştinismului.