Papa Francisc, anunț de ultimă oră despre o posibilă vizită în Ucraina și Rusia: ”Voi merge în ambele locuri sau în niciunul”

Papa Francisc a anunțat sâmbătă că este dispus să meargă în vizită în Ucraina, țara care de mai bine de un an de zile este atacată de armata lui Putin, însă numai cu condiția să poată călători și în Rusia.

12 mart. 2023, 00:01
Papa Francisc, anunț de ultimă oră despre o posibilă vizită în Ucraina și Rusia: ”Voi merge în ambele locuri sau în niciunul”
Papa Francisc, anunț de ultimă oră despre o posibilă vizită în Ucraina și Rusia

Papa Francisc, anunț de ultimă oră despre o posibilă vizită în Ucraina și Rusia. Suveranul pontif a subliniat faptul că războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin dialog și iniţiative concrete de pace.

Citește și Papa Francisc, la un an de conflict în Ucraina: „Un an de război absurd și crud, începeți negocierile de pace”

Papa Francisc, anunț de ultimă oră despre o posibilă vizită în Ucraina și Rusia

„Voi merge în ambele locuri sau în niciunul”, a declarat Papa Francisc, capul Bisericii Catolice, într-un interviu acordat ziarului argentinian La Nacion, transmite Agerpres.

Încă din vara anului trecut, Suveranul pontif în vârstă de 86 de ani lua în calcul o călătorie în ambele state implicate în război. La acea vreme șeful Bisericii Catolice a spus că ar vrea să viziteze atât Kievul, cât şi Moscova.

”Mi-ar plăcea să merg (în Ucraina) şi am vrut să merg mai întâi la Moscova. Am făcut schimb de mesaje despre asta pentru că mă gândeam că dacă preşedintele rus mi-ar oferi o mică fereastră pentru a servi cauza păcii…Şi acum este posibil, după ce mă întorc din Canada, este posibil să reuşesc să merg în Ucraina. Întâi plănuiesc să merg în Rusia pentru a încerca să ajut într-un fel, dar aş vrea să merg în ambele capitale”, a declarat Papa Francisc anul trecut.

Chiar de la izbucnirea războiului din Ucraina Vaticanul a încercat să joace un rol de mediator în conflict.

Papa Francisc a relatat în cadrul aceluiași interviu cum, în a doua zi după lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, i-a întrebat pe liderii ruşi dacă ar putea călători la Moscova, însă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a refuzat la momentul respectiv.

„Războiul mă doare, asta vreau să spun. Războiul mă doare”, a declarat Suveranul pontif care în apariţiile sale publice şi în audienţele sale, vorbeşte des despre suferinţa ucrainenilor.

Până în prezent, niciun Suveran pontif nu a vizitat Moscova, iar o călătorie a Papei Francisc în Rusia în viitorul apropiat pare imposibilă.

Citește și Papa Francisc, previziuni sumbre pentru omenire: „Sunt semne ale unor şi mai mari distrugeri” VIDEO