Papa Francisc, IBM şi Microsoft cer într-o scrisoare comună reglementarea strictă a tehnologiilor şi a inteligenţei artificiale

Vaticanul cere reglementări mai stricte pentru inteligenţa artificială, iniţiativă căreia s-au alăturat IBM şi Microsoft. Documentul mai prvede ca uneltele AI să funcţioneze având în vedere principii de echitate şi transparenţă şi respectând viaţa umană şi a planetei.

RomaniaTV.net
28 apr. 2020, 07:50
Papa Francisc, IBM şi Microsoft cer într-o scrisoare comună reglementarea strictă a tehnologiilor şi a inteligenţei artificiale

Papa Francisc vrea ca recunoaşterea facială, inteligenţa artificială şi alte unelte tehnologice să urmeze o doctrină de principii etice şi morale.

Într-un document făcut public vineri, Papa, alături de IBM şi Microsoft, a redactat o serie de principii de urmat în dezvoltarea noilor tehnologii şi a cerut noi reglementări.

„Apelul la Etică al Romei” prevede ca uneletele AI să fie construite „concentrându-se nu pe tehnologie, ci pe binele omenirii şi al mediului” şi să aibă în vedere „nevoile celor mai vulnerabili”.

Mergând pe aceeaşi idee, documentul cere ca tehnologiile care prezintă un risc mai mare de a afecta drepturile omului, cum ar fi recunoaşterea facială, să fie mai atent reglementate. 

Iniţiativa căreia s-au alăturat giganţii IBM şi Micrsoft nu este prima de acest fel a Papei, care în septembrie 2019 avertiza că, dacă nu vor fi atent urmărite, tehnologiile emergente ar putea duce la „o nouă formă de barbarism”.

Citeşte şi: Ce ascunde NASA? Agenţia a tăiat transmisia live de pe Staţia Spaţială, imediat ce camerele au surprins un obiect neidentificat VIDEO