Parcările de reşedinţă din centrul Bucureştiului, mai scumpe decât în Paris, Roma, Bruxelles sau Berlin. Când ar putea scădea preţurile

Primăria Capitalei a început de pe 15 august să elibereze trotuarele de mașinile parcate neregulamentar. Primarul general, Nicușor Dan și viceprimarul Stelian Bujduveanu au anunțat că șoferii nu vor mai putea parca gratuit pe trotuar sau neregulamentar pe carosabil, să încurce traficul și pietonii, în timp ce parcările publice stau goale.
Filip Stan
30 aug. 2022, 12:43
Parcările de reşedinţă din centrul Bucureştiului, mai scumpe decât în Paris, Roma, Bruxelles sau Berlin. Când ar putea scădea preţurile

Trotuarele de pe străzile din jurul Primăriei Capitalei, dar și câteva bulevarde din centrul orașului au fost eliberate de mașini, în prima săptămână. Această măsură este așteptată de multă vreme, însă au fost și mai multe scăpări, una fiind prețurile pentru parcările riveranilor fiind foarte mari.

Tarifele de parcare cu ora sunt asemănătoare în București și în alte capitale Europene, cel puțin pe zona centrală, aproximativ 2 euro/oră. Dar sunt capitale europene unde parcarea on street, în zona centrală, ajunge și la 5 euro/oră, tocmai pentru a descuraja oamenii să vină cu mașina în centrul orașului și a reduce poluarea.

Prețul abonamentelor pentru riverani și tarifele pentru parcare în zona centrală, pentru parcările gestionate de Primăria Capitalei, au fost stabilite prin HCGMB 517/17.09.2019.

Potrivit documentului, valoarea abonamentelor în zona centrală este următoarea:

– pentru loc rezervat, între 6.720 lei/an și 8.640 lei/an. Dacă abonamentul se face pe o lună valoarea este între 700 și 900 lei, în funcție de zonă, cel mai scump fiind în Zona 0.

– pentru loc fără rezervare, adică parchezi unde găsești loc într-o zonă, tarifele sunt între 100 și 200 de lei/zonă și între 1000 de lei și 2000 lei pe an.

Acesta tarife sunt însă numai pentru parcările publice gestionate de Primăria Capitalei, care sunt în principal în zona centrală și pe marile bulevarde. În paralel există și parcările de reședință de la Sectoare, care sunt cele din spatele blocurilor și unde pentru zona A taxa este de 600 lei/an, pentru zona B-500 lei/an, pentru zona C – 400 lei/an, pentru zona D- 300 lei/an. Zona A este în centrul Capitalei, iar zona D la periferia orașului. Aceste parcări sunt gestionate de Primăriile de Sector.

Până în 2022, parcările de reședință erau foarte ieftine, până în 100 de lei pe an, majorarea până la 600 de lei fiind făcută în 2021, de actuala majoritate din Consiliul General, la cererea primarilor de Sectoare, care au spus că nu mai pot construi alte locuri de parcare și le întreține pe cele existente, la acest tarif, scrie Hotnews.

Preţurile parcărilor pentru riverani în alte capitale europene

La Viena, un abonament lunar pentru riverani, indiferent de zonă, este de 10 euro/lună. Abonamentul se poate face pentru minim 3 luni și maxim 2 ani. Cine își face abonament pe un an întreg costă 120 de euro. Când aplici pentru abonament mai plătești o taxă federală de 13,30 euro și una administrativă de 35.70 euro. În schimb, pentru restul, parcarea este foarte scumpă, de la 1,10 euro/30 minute, iar timpul este limitat în foarte multe zone la două ore.

La Paris, parcarea pentru riverani costă 45 euro/an. Poți să cumperi și un abonament pe 3 ani, costul fiind de 90 de euro. În rest, taxa de parcare în zona centrală este de 4 euro/oră, iar în timpul zilei nu se poate parca gratuit.

La Bruxelles abonamentul pentru parcarea de reședință este de 10 euro/an. Pentru a doua mașină, abonamentul este de 110 euro/an. În Bruxelles, nu se poate parca gratuit în centrul orașului în timpul zilei, de la 8:00 la 18:00, tariful de parcare fiind de 1,50 euro/oră. Însă este greu să găsești ceva liber, iar în multe zone timpul este limitat la două ore. Duminica parcarea este gratuită.

În Berlin, abonamentul pentru parcarea de reședință este de 20.40 euro/an. Acesta dă dreptul beneficiarului să parcheze în parcările amenajate în zona unde locuiește. În rest, tarifele de parcare sunt între 1 și 4 euro/oră în centrul orașului, în majoritatea zonelor timpul fiind limitat la două ore.

La Roma, parcarea de reședință este gratuită pentru două mașini/persoană. Parcarea cu ora însă este foarte scumpă, 4-5 euro/oră în zona centrală.

La Sofia, permisul de parcare de reședință este între 100-150 leva/an (250-370 lei). Asta înseamnă undeva între 50 și 75 de euro/an

La Varșovia, parcarea de reședință costă 30 lei/an, chiar lângă casă (maxim 150 m) și 600 de lei/an într-o zonă mai mare (cartier).

Locurile de parcare nu sunt cu rezervare, ci se parchează în baza unui permis, în zona în care locuiești.

Când s-ar putea ieftini locurile de parcare pentru riverani?

Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, spune că în zona centrală a municipiului București se pot face abonamente de 100 de lei/lună, dar fără rezervare.

„Locurile de parcare atribuite Sectoarelor Municipiului București, acele locuri de parcare din spatele blocurilor și care se atribuie în baza unui contract, pe 1 an de zile, dacă locuiești în zona respectivă.

Iar la momentul redactării regulamentului din 2019, s-a oferit posibilitatea ca pe locurile albastre, gestionate de Primăria Capitalei, să se creeze acest beneficiu, dar la un tarif foarte mare pentru locurile cu rezervare, de care o persoană dispune 24 de ore din 24, pentru a descuraja ocuparea, fiindcă locurile albastre, cele pe care le administrează Primăria Municipiului București, marea majoritate sunt în zone centrale, unde sunt foarte puține locuri de parcare.

De exemplu, pe o stradă cu 35 de locuri de parcare, dacă ar fi atribuite toate cele 35 către locatari, nu ar mai exista parcare pentru restul pe acea stradă și nu ar ajunge niciodată pentru toți locatarii din acea zonă. Și atunci, această resursă a fost tratată ca atare.

Poți face un abonament fără rezervare, la un preț decent, sau atunci când vrei să dispui de un loc de parcare în acele zone tot timpul, costă foarte-foarte mult”, a explicat Bujduveanu.

Acesta spune că se discută micșorarea prețului la abonamentele fără rezervare pentru riverani și chiar scoaterea conceptului de loc de parcare cu rezervare, cel puțin în zona centrală.

„Luăm în calcul și scăderea acestui tarif de 100 de lei. Am făcut pași în această direcție. Cred că pentru a ajunge la uniformizarea tarifelor pe teritoriul Municipiului București, un preț asemănător celor de la sectoare, 600 de lei pe an în zona centrală, ar fi un preț rezonabil.

Asta ar însemna 50 de lei pe lună, dar până nu avem un consens în grupurile politice, nu putem să spunem exact. Dacă ne întoarcem la tarifele pe care le-ați spus, din alte orașe europene, sunt asemănătoare cu cele din municipiul București pentru parcarea fără rezervare sau parcarea de reședință de la Sectoare.

Dar trebuie să spuneți că aceste tarife pe care le-ați menționat sunt fără rezervare în alte orașe. Și municipiul București are un tarif redus pentru ocuparea unui loc de parcare fără rezervare”, a declarat Bujduveanu.

Citeşte şi: Copiii amărâţi trebuie să aducă dosar cu şină pentru a primi tichetele sociale. Banii de rechizite nu ajung înainte de începerea şcolii

 

Spynews
Xtra Night Show. Gabi Bădălău și iubita lui, Daria, interviu la dublu! Ce spune rusoaica sexy despre afacerist / VIDEO
Bzi.ro
Cum a slăbit Florin Busuioc după ce a fost la un pas de moarte: „Nu mă mai duc la borcanul cu ciocolată la 2 noaptea!”
Fanatik.ro
Satul unde aproape fiecare om și-a vândut un rinichi din cauza sărăciei. Locuitorii au fost păcăliți că le va crește la loc
Capital.ro
Lege pentru cei care stau la bloc. Vecinii sunt obligați să plătească
Playtech.ro
ȘOC! Cum arată ACUM Medana și Robert de la Insula Iubirii. Au 2 copii si sunt de 18 ani ÎMPREUNĂ
DailyBusiness
Alertă pentru românii care merg la mare!
Adevarul
Noile reguli ale jocului pentru economia UE propuse de „Super Mario”. De ce SUA ar trebui să fie interesate
Spynews
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu vrea să facă pace cu Claudia Pătrășcanu! Cine ar fi fost vinovat de acest conflict: ”Regret...” / VIDEO
Spynews
Xtra Night Show. Petrecere de fițe în showbiz! Cristina Spătar și-a sărbătorit ziua de naștere la restaurantul lui Adrian Minune: ”A fost superb” / VIDEO
Evz.ro
Manevra riscantă pe care o fac șoferii. Poate fi fatală
Impact.ro
Fiica lui Virgil Ianțu, apariție de INFARCT! Jasmina s-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! WOW!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
wowbiz.ro
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție a avut când a auzit de nunta secretă a prietenei sale: „Adevărul îl știm noi”
Cancan.ro
Tragedie în ziua de Rusalii! Radu Tudose, patronul firmei de lactate din Ibăneşti, a murit ca un erou 😢
Playsport.ro
WOW, FRIGE! Veronica e cea mai fierbinte apariție de la Euro! Ce a putut să spună înaiinte de meciul României
kanald.ro
Cristian Molnar, tânărul luat de viitură în Italia, ar fi fost găsit după trei săptămâni de căutări. Familia așteaptă confirmarea identității cadavrului găsit în râul Natisone
Capital.ro
Vehiculele din România care au INTERZIS. Se aplică de luni, 24 iunie
StirileBZI
Este criză a locurilor de muncă de la stat? Ce preferă tinerii acum
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
stirilekanald.ro
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht
substantial.ro
Un cutremur gigant de acum 2.500 de ani a schimbat cursul fluviului Gange, sugerează un studiu recent
MediaFlux
IMPORTANT pentru pensionari. Sfaturi pentru seniori privind banii de pensie
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?