Parchetul General, precizări despre rechizitoriul în Dosarul Revoluţiei

Parchetul General precizează, referitor la probatoriul administrat în Dosarul Revoluţiei, că pentru realizarea unei complete edificări asupra situaţiei din perioada 16-31 decembrie 1989, urmărirea penală a avut în vedere inclusiv studiul intitulat "Cine a tras în noi dupã 22", apărut în Revista Drepturilor Omului editată în luna decembrie 2018.

RomaniaTV.net
11 apr. 2019, 11:58
Parchetul General, precizări despre rechizitoriul în Dosarul Revoluţiei

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a precizat, joi, având în vedere anumite opinii lansate în spaţiul public referitoare la probatoriul administrat în cauza cunoscută generic sub denumirea de „dosarul Revoluţiei”, că „pentru realizarea unei complete edificări asupra situaţiei de fapt existente în intervalul de timp 16-31 decembrie 1989 (cadru impus de Încheierea nr. 469 din 13.06.2016 pronunţată în dosarul nr. 1483/1/2016 de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justitie), urmărirea penală efectuată în dosarul nr. 11/P/2014 a avut în vedere inclusiv studiul intitulat «Cine a tras în noi dupã 22»,  apărut în Revista Drepturilor Omului editată în luna decembrie 2018”.

„În considerarea directă a celor argumentate prin acest studiu, au fost administrate cu obiectivitate şi imparţialitate probele judiciare apte să clarifice problematica evocată. Concluziile desprinse ca urmare a administrării probatoriului sunt parte componentă a rechizitoriului Secţiei Parchetelor Militare (SPM) din data de 05 aprilie 2019. Pe cale de consecinţă, competentă să se pronunţe asupra obiectivităţii, temeiniciei şi legalităţii celor reţinute prin rechizitoriul SPM este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – instanţă competentă să soluţioneze pe fond cauza”, arată sursa citată.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat luni că Secţia parchetelor militare a înaintat instanţei rechizitoriul în dosarul Revoluţiei. 

Rechizitoriul are 12 volume, în total 3.280 de file. Dosarul are 3.330 de volume, din care 2030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016. 

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, spunea că Dosarul Revoluţiei este incomplet şi că o mare parte din persoanele vătămate nu au fost încă audiate, caz în care trimiterea în judecată s-a făcut doar pentru imagine. Mărieş a precizat, însă, că nu a văzut rechizitoriul şi afirmă că va exprima un punct de vedere complet asupra dosarului după ce va afla toate informaţiile.

“Nu pot exprima un punct de vedere până nu voi citi comunicatul, ce părţi sunt puse sub acuzare, ce conţine rechizitoriul. Un lucru ştiu foarte clar, că dosarul este incomplet, iar o mare parte dintre persoanele vătămate nu sunt încă audiate şi dosarul este trimis în instanţă”, a declarat Teodor Mărieş pentru News.ro.

Citeşte şi: Dosarul Revoluţiei a fost finalizat. Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, judecaţi pentru infracţiuni contra umanităţii