Parlamentul desființează pensiile speciale cu manifestanții la ușă! Polițiștii protestează pentru a treia zi consecutiv

Sute de poliţişti, grefieri şi sindicalişti din Poliţia Naţională au ieşit în stradă din nou în stradă. În timp ce Parlamentul desființează pensiile speciale polițiștii protestează pentru a treia zi consecutiv din cauza nemulțumirilor legate de vârsta de pensionare care ar urma să crească. În acelaşi timp, sindicaliștii cer şi condiţii mai bune de muncă, dar şi salarii echitabile.

28 iun. 2023, 11:31
Parlamentul desființează pensiile speciale cu manifestanții la ușă! Polițiștii protestează pentru a treia zi consecutiv
Parlamentul desființează pensiile speciale cu manifestanții la ușă! Polițiștii protestează pentru a treia zi consecutiv

Parlamentul desființează pensiile speciale cu manifestanții la ușă! Angajații din Poliție, penitenciare și grefierii țin cu dinții de pensiile de serviciu și vor să negocieze cu parlamentarii în așa fel încât să nu fie modificate condițiile de pensionare.

Citește și Protest de amploare al polițiștilor și al grefierilor în fata Parlamentului nemulţumiţi de modificarea pensiilor militare şi a celor de serviciu

Parlamentul desființează pensiile speciale cu manifestanții la ușă!

„În fruntea listei este problema pensiilor. A trecut ieri (proiectul de lege, n.r.) din Camera Deputaţilor înapoi la Senat cu amendamente destul de brutale: creşte vârsta de pensionare, se diminuează baza de calcul, se pierde ideea de pensie militară şi probabil atractivitatea posturilor din sector. Oricum erau foarte greu de găsit candidaţi. Am văzut concursurile din poliţie, nu mai vin. O să fie complicat şi aşa există o lipsă de resurse – cam 30% din posturi sunt vacante şi nu reuşim să le ocupăm, mai ales acum, sunt şi suspendate posturile vacante. Ne chinuim cu Memorandumuri, deci o să o luăm uşor în jos. Asta e lovitura decisivă pe care ne-o dau”, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP), Ştefan Teoroc.

Sindicalistul a subliniat că în penitenciare, refuzul muncii suplimentare pe final de lună echivalează cu greva, pentru că se acumulează foarte multe ore în plus spre sfârşitul lunii şi, atunci, dacă se lucrează de drept, iar conform Codului Muncii, de a refuza munca în plus, sistemul se blochează.

„L-am blocat doar pentru 4 ore, pe 31 mai. Nu s-a mai putut face aproape nicio activitate, pentru că nu puteau fi schimbate turele de serviciu, dimineaţa. Cei care trebuiau să intre au rămas în faţa porţii şi n-au intrat decât când am dat noi verde. A fost o demonstraţie, practic, şi un test pentru noi”, a mai spus sindicalistul.

Sindicaliștii spun printre altele că creșterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani este lipsită de orice fundament obiectiv.

„Creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani este lipsită de orice fundament obiectiv. În condiţiile în care speranţa de viaţă a poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare din operativ este de 58 de ani, mai mult de jumătate din personal nu va atinge vârsta de pensie. Se va muri în misiuni! Vor fi necesare defibrilatoare şi tărgi în toate spaţiile! Orice iniţiativă de creştere a vârstei de pensionare poate fi luată în discuţie doar la pachet cu adoptarea unor măsuri concrete pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, ocuparea posturilor vacate, eliminarea riscurilor şi a bolilor profesionale, care să determine creşterea speranţei de viaţă. Prin aceste modificări, România va deveni ţara cu cele mai nefavorabile condiţii de pensionare din blocul NATO”, au transmis sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Citește și Polițiștii amenință cu demisii în masă: „Ia 4.000 de lei la Lidl și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft”