Polițiștii amenință cu demisii în masă: „Ia 4.000 de lei la Lidl și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft”

Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională s-ar putea putea confrunta cu un val de demisii, dat fiind că agenții au devenit cât se poate de nemulțumiți de salariile pe care le primesc.

12 iun. 2023, 12:54
Polițiștii amenință cu demisii în masă: „Ia 4.000 de lei la Lidl și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft”
Polițiștii amenință cu demisii în masă: „Ia 4.000 de lei la Lidl și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft”

Polițiștii amenință cu demisia. Un număr tot mai mare de polițiști ar putea demisiona în următoarea perioadă. Oamenii legii iau în considerare această variantă, prin care să părăsească sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională. Acest lucru s-ar datora faptului că oamenii legi ar fi nemulțumiți de salariile pe care le primesc, conform declarațiilor făcute de Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne.

Citește și: Polițiștii anunță proteste în stradă săptămâna viitoare: „Infractori, bucurați-vă că profesia de polițist nu mai e atractivă”

Vasile Zelca este liderul sindicatului din care fac parte aproximativ 40.000 de membri. Acesta a prezentat pentru Bugetul.ro un fragment dintr-o discuție de pe unul din grupurile de WhatsApp ale polițiștilor. Acolo a existat o discuție care surprindea exact esența nemulțumirii cu care se confruntă agenții. Unul dintre polițiști a dezvăluit că sora sa câștigă 4.000 de lei de la Lidl, ca manipulant, în vreme ce el, stând în zăpadă, are același salariu.

„Vă dau o frântură dintr-o discuție de pe grupurile de WhatsApp. Zice un coleg: sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft. Eu iau 4.000 de lei și stau până la brâu în zăpadă, pe verde. La Poliția de Frontieră încă mai avem segmente de frontieră care nu pot fi digitalizate, nu pot fi supravegheate cu sisteme de supraveghere și se duc oamenii și patrulează în segmentele acelea. Și se numesc pe verde. Sunt elemente pe care oamenii trebuie să le cunoască”, a mai declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca, liderul SNPPC.

Polițiștii sunt nemulțumiți de salarii

„370 de lei net – creșterea la MAI. Pe noua grilă de salarizare, nu știm nimic, că nu au discutat nimic cu noi. Habar n-avem ce vor să facă pe noua grilă, pentru că nu au discutat nimic cu noi. Creșterea este de 374 de lei, sumă netă, media. Această creștere trebuia să se producă de la 1 ianuarie 2022.De la 1 ianuarie 2023, coeficientul fiecărui polițist, militar, pompier, jandarm, familia ocupațională, trebuia înmulțit cu salariul minim pe economie. Prin înmulțirea coeficientului cu salariul minim pe economie, decuplăm salarizarea bugetarului de la decizia politică.

Asta înseamnă să aplici Legea 153 – Legea salarizării – în integralitate. Este un sistem adoptat în Uniune. De acolo este împrumutat acest mecanism. Tocmai în ideea de a decupla salarizarea bugetarilor de decizia politică, pe care și noi o susținem, pentru că este un mod sănătos de a rezolva sinecuri, solicitări, o putere a politicului asupra unui segment important de bugetari. Iată că noi am rămas, de exemplu, în urmă. Suntem ultima familie ocupațională care intră în grila din 2022.

Dar trebuie să privim și să abordăm sănătos problema, nu populist, nu cum îmi pică mai bine mie ca politician. Cum îmi pică mie mai bine ca politician? Păi, dau în polițiști, dau în bugeteri, că or să mă iubească cei din privat. Da, dar iată că, din cauza acestei politici, am ajuns la dezastrul pe care azi îl înregistrăm în Poliție. Din 1.880 de locuri, la școlile de agenți Câmpina, Cluj, Oradea s-au ocupat 900.

Știți ce înseamnă? Tinerii sunt interesați de salarizare, de carieră, de pensionare, de predictibilitate. Sunt trei segmente importante: vreau să știu ce salariu voi avea, ca polițist, vreau să știu până la ce nivel pot să acced în carieră și vreau să știu ce pensie îmi oferă statul pentru sacrificiile pe care eu le voi face, pentru ca acest sistem să meargă. Noi de aceea am spus: Scoateți pensiile militare de acolo, că nu au ce căuta! Toate țările membre NATO au pensii militare de stat”, a punctat Vasile Zelca.

Citește și: Poliţiştii ameninţă şi ei cu greva şi avertizează Guvernul: „Avem soluţii să blocăm sistemul. Nu ne provocaţi!”