Parlamentul Ucrainei a DIZOLVAT LEGISLATIVUL autonom din Crimeea

Rada Supremă (Parlamentul) din Ucraina a dizolvat sâmbătă legislativul Republicii Autonome Crimeea, informează EFE, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
15 mart. 2014, 11:53
Parlamentul Ucrainei a DIZOLVAT LEGISLATIVUL autonom din Crimeea

Rada Supremă (Parlamentul) din Ucraina a dizolvat sâmbătă Legislativul Republicii Autonome Crimeea. Decizia, care intră în vigoare imediat, a fost adoptată cu 278 de voturi din cei 296 de deputați prezenți.

Demersul autorităţilor de la Kiev survine în contextul în care duminică, locuitorii din Peninsula locuită în majoritate de etnici ruşi ar urma să se pronunţe, prin referendum, asupra „alipirii” teritoriului autonom de Federaţia Rusă.

Rezoluția adoptată de Radă prevede că încetarea anticipată a puterilor legislativului regional se adoptă în baza avizului Curții Constituționale a Ucrainei, care vineri a declarat neconstituțional referendumul convocat de regiunea autonomă Crimeea pentru a determina integrarea sa în Rusia.

În plus, Curtea Constituțională a dispus încetarea activității tuturor comisiilor electorale care pregătesc consultarea în regiunea autonomă și a interzis autorităților din Crimeea să finanțeze referendumul.

Ignorând deciziile luate la Kiev, autoritățile pro-ruse din Crimeea se pregătesc n continuare pentru referendum. Locuitorii Crimeii sunt chemați să răspundă la două întrebări: „Sunteți de acord cu reunificarea Crimeii cu Rusia, ca subiect al Federației Ruse?” și „Sunteți de acord cu revenirea la aplicarea Constituției Crimeii din 1992 și cu statutul Crimeii ca parte a Ucrainei?”.

Populația care trăiește în peninsula din Marea Neagră este formată din aproape 60 la sută ruși, 25 la suta ucraineni și 12 la sută tătari, notează EFE, citată de Agerpres.

De la sfârșitul lunii februarie, soldați fără semne de identificare au preluat controlul aproape asupra întregului teritoriu al Crimeii, desfășurare denunțată de autoritățile din Ucraina ca fiind o agresiune militară a Rusei.  Președintele rus, Vladimir Putin, a negat că acești soldați aparțin forțelor armate ruse, dar în același timp a declarat că își rezervă dreptul de a interveni militar în Ucraina pentru a-i apăra pe etnicii ruși și populația vorbitoare de limbă rusă din regiune.