Parlamentul Ungariei a aprobat un referendum privind COTELE OBLIGATORII de migranţi

Parlamentul ungar a aprobat, marți, propunerea guvernului de la Budapesta privind organizarea unui referendum referitor la introducerea unui sistem de cote obligatorii de migranți propus de Uniunea Europeană, relatează MTI, citată de Agerpres.

10 mai 2016, 16:38
Parlamentul Ungariei a aprobat un referendum privind COTELE OBLIGATORII de migranţi

Inițiativa executivului condus de Viktor Orban a fost aprobată cu 136 de voturi pentru și cinci împotrivă.
Parlamentarii au aprobat alocarea a cel mult 4,9 miliarde de forinți (15,5 milioane de euro) pentru acest referendum.

Decizia forului legislativ ungar poate fi atacată la Curtea Constituțională în termen de 15 zile, iar în cel mult 30 de zile de la data depunerii apelului această instanță trebuie să dea o hotărâre. Apoi, în termen de 15 zile, președintele Ungariei va trebui să anunțe convocarea referendumului, care va loc între a 70-a și a 90-a zi după acest anunț.

Citeşte şi Statele central-europene resping propunerea privind noile cote obligatorii de refugiaţi

Motivul pentru care guvernul ungar dorește un referendum privitor la propunerea Comisiei Europene de introducere a unui sistem de cote obligatorii de migranți în statele membre este acela că ”doar cetățenii ungari, nu Bruxellesul, pot decide alături de cine doresc să trăiască în propria lor țară”, informează Agerpres.

Întrebarea care va fi adresată cetățenilor ungari cu drept de vot va fi: ‘Doriți să autorizați Uniunea Europeană să mandateze reinstalarea cetățenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Adunării Naționale?’. Întrebarea a fost prezentată la finalul lunii februarie, în numele guvernului ungar, de Antal Rogan, șeful de cabinet al premierului ungar. Săptămâna trecută, Rogan a declarat că referendumul ar putea avea loc în septembrie sau în prima săptămână din octombrie.

Citeşte şi Polonia NU VREA să primească refugiaţi, din cauza ameninţărilor de la securitatea ţării

Tot marți, parlamentarii ungari au adoptat o serie de amendamente prin care vor fi reduse ajutoarele sociale pentru imigranți, care vor fi eligibile doar pentru anumite tipuri de ajutoare de care beneficiază cetățenii ungari. Amendamentele respective limitează durata șederii migranților în centrele de primire la o lună, față de 60 de zile în prezent.

De asemenea, condițiile de eligibilitate pentru solicitarea unui permis de ședere în Ungaria vor fi mai stricte în contextul în care un număr semnificativ de cetățeni ai unor țări în curs de dezvoltare au abuzat de acest sistem într-o manieră care ulterior a împiedicat expulzarea lor de către autoritățile ungare.