Miniştrii Guvernului Ciucă au fost audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate. Votul va fi dat joi, în plenul reunit al Camerelor – DOCUMENT

Votul pentru învestirea viitorului Executiv va avea loc joi, într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, programat de la ora 10.00.

24 nov. 2021, 14:10
Miniştrii Guvernului Ciucă au fost audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate. Votul va fi dat joi, în plenul reunit al Camerelor – DOCUMENT

Miniştrii Guvernului Ciucă au fost audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate miercuri, de la ora 10.00, fiecare dintre ei având alocate 45 de minute în comisii.

UPDATE: Vasile Dîncu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate.

Au fost întrunite 34 de voturi „pentru” avizul favorabil şi şase „împotrivă”.

UPDATE: Gabriela Firea, ministrul propus al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

UPDATE: Daniel Cadariu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Antreprenoriatului şi Turismului, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. El a fost avizat pozitiv cu 32 de voturi „pentru” şi 12 „împotrivă” de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

UPDATE: Lucian Bode a primit, miercuri, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

UPDATE: Florin Spătaru a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Economiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 30 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă” din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere, conform Agerpres.

UPDATE: Marius Budăi, propus pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Dintre membrii celor patru comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, 28 de parlamentari au votat pentru propunerea de aviz favorabil.

UPDATE: Avize favorabile pentru candidaţii de la Cultură, Sport, Dezvoltare, Agricultură, Justiţie, Finanţe, Educaţie, Externe, Mediu.

UPDATE 14.10 Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv (33 de voturi pentru, 11 împotrivă).

UPDATE: Tanczos Barna a primit aviz pozitiv (24 de voturi pentru, 10 împotrivă).

UPDATE: Virgil Popescu a primit miercuri aviz favorabil pentru portofoliul de la Ministerul Energiei, din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite.

S-au înregistrat 39 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi o abţinere din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

UPDATE: Sorin Grindeanu a primit aviz pozitiv (24 voturi pentru, 9 împotrivă, 0 abțineri).  Audierea sa a început cu scandal pe procedură: PSD a propus o singură întrebare pentru fiecare grup parlamentar, propunere care a şi trecut, spre nemulţumirea Opoziţiei. Cel mai vehement împotriva formatului de dezbateri a fost Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor. Totodată, înainte de începerea audierilor, parlamentarilor AUR li s-a cerut să poarte masca de protecţie dacă vor să participe la dezbateri, ceea ce până la urmă au şi făcut. În prezentarea de la dezbateri, Grindeanu a anunţat că investiţiile preconizate în transporturi în următoarea decadă sunt estimate să depăşească 70 de miliarde de euro.

UPDATE: Alexandru Rafila, propus ministru al Sănătății, a declarat miercuri în timpul audierii că prioritatea mandatului său este „controlul pandemiei”. A primit aviz pozitiv (26 voturi pentru, 6 împotrivă).

„Sunt multe lucruri pe care aș putea să le spun, 45 de minute e un termen relativ scurt, aștept întrebări. Prioritatea mandatului este controlul pandemiei, drumul spre normalitate și dezvoltarea unui sistem de sănătate care să fie accesibil populației. Totdeauna voi spune că aceste realizări dacă vor fi încunutate de succes vor fi meritul tuturor oamenilor din Sănătate care sprijină acest lucru”, a afirmat Rafila, la începutul audierii.

Lipsa asistenței medicale în ambulatoriu a fost blamată de Alexandru Rafila, acuzând că a crescut mortalitatea, aglomerând spitale și blocând accesul la serviciile de sănătate vitale. El vede o ”oportunitate majoră” în PNRR, sperând că va fi demarată construcția unor spitale și renovarea altora.

Candidatul propus pentru funcţia de ministru al sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, că certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, însă trebuie introdus n momentul oportun, pentru a nu fii văzut ca un instrument opresiv. ”Dacă vreţi să avem sărbători fericite, trebuie să ne protejăm vârstnicii din familie”, a transmis Rafila.

 

UPDATE: Mai mulţi membri ai comunităţii Declic au organizat, miercuri, un protest în faţa Palatului Parlamentului, faţă de alcătuirea unui guvern PNL-PSD-UDMR. Aceştia au pus în scenă o reprezentaţie în care apăreau mai multe persoane care purtau măşti ale lui Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Klaus Iohannis, care simulau „lupta pentru ciolan din ultimele luni”, potrivit paginii de Facebook a Declic, scrie Agerpres.

Mesajul Declic pentru aleşi este „Parlamentari, nu giraţi lupta pe ciolan: nu votaţi premier PNL-PSD-UDMR!”

„Noi considerăm că votul pe care-l va da Parlamentul astăzi are strânsă legătură cu respectul pentru votul cetăţenilor. Dacă parlamentarii vor vota astăzi un premier PNL-PSD-UDMR, este ca şi cum ar călca în picioare votul pe care noi, cetăţenii, l-am dat la alegerile parlamentare”, a declarat reprezentantul Declic, Denisa Soare.

UPDATE: Dan Vîlceanu, ministru propus la Investiții și Proiecte Europene, a declarat miercuri în timpul audierii că „foarte important este că avem aceste 64 de reforme care vor schimba România, reforme uitate în cei 30 de ani de la Revoluție”.

UPDATE. Sorin Cîmpeanu a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Educației. El a fost votat cu 11 voturi pentru. Cîmpeanu susține că România trebuie să adopte o nouă lege a educației.

UPDATE. Adrian Câciu, propus ministru de Finanțe din partea PSD, a făcut show la audieri, după ce a fost confundat cu Cîţu. Acesta a dat detalii despre cum va conduce ministerul și și-a amuzat colegii.

„Eu sunt un tip proactiv. Nu o iau razna din perspectiva proactivității. Acolo unde sistemul nu e eficient încerc să vin cu propuneri de eficientizare. Eu nu mă cred Harap-Alb, eu sunt rezultatul echipelor, al oamenilor cu care am lucrat. La fe și la Agricultură, rezultalele nu au fost că a fost Câciu acolo, ci grație echipei. La Finanțe este o echipă, nu e impredictibilă. Voi dori să fac discuții inclusiv cu mediul economic”, a explicat Câciu.

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, confundat cu Cîţu la audieri: „Poate sunt controversat pentru opiniile din spaţiul public. Nu vom face rectificarea noaptea ca…”

UPDATE 12.00: Cseke Attila a primit aviz pozitiv, miercuri, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pentru un nou mandat de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Ora 11.30: Cătălin Predoiu, propunerea PNL pentru ministerul justiției, a declarat, miercuri, la audierile din Parlament, că lansează un îndemn procurorilor de a lupta cu corupția și crima organizată. ”România ocupă un loc rușinos privind traficul de persoane în Europa și acest lucru nu poate fi tolerat”, a declarat Predoiu.

Stelian Ion, fost ministru al Justiției, i-a atras atenția miercuri, în Comisia juridică, lui Cătălin Predoiu că nu a vorbit despre SIIJ, deși în programul de guvernare și-a luat angajamentul de a o desființa anul viitor, înlocuind-o cu altă structură. „Aceeași Mărie cu altă pălărie”, a punctat Stelian Ion.

 

Update 11.00: Au început audierilor miniștrilor propuși pentru Justiție (Cătălin Predoiu), Finanțe (Adrian Câciu), Educație (Sorin Cîmpeanu) și Dezvoltare (Cseke Attila).

UPDATE ORA 10,56  Audieri miniştri/Lucian Romaşcanu – aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Culturii

UPDATE: Eduard Novak a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Sportului. El a fost acceptat cu 17 voturi pentru. Ministrul propus la Sport, Eduard Novak, vrea ca sportul românesc să fie finanțat pe model maghiar. Oficialul susține că în momentul de față există multe baze sportive în paragină.

„Foarte multe baze sportive sunt în paragină. Eu nu am ce să fac eu ele. Foarte multe bazine de înot sunt închise. Cred că înainte să construiești trebuie să ai o strategie”, a spus Novak. El ar vrea un mecanism prin care autoritățile locale să întrebe Ministerul Sportului ce să construiască. „Azi sunt multe baze sportive: fiecare își construiește. De aceea un Consiliu Local care vrea o bază sportivă trebuie să ne consulte pe noi, minister. Nu suntem în stare să susținem 70 de sporturi. (…)”, a mai precizat Novak.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marţi la Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor coaliţiei PNL-PSD-UDMR. Votul pentru învestirea viitorului Executiv va avea loc joi, într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, programat de la ora 10.00.

Adrian Chesnoiu: „Totul crește din pământ, dar tot în pământ ne întoarcem”

Ministrul propus pentru Agricultură, Adrian Chesnoiu, a primit aviz pozitiv în Comisia de Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară și Servicii specifice. Adrian Chesnoiu a primit  23 de voturi pentru și 5 împotrivă.

Ministrul propus al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, avertizează: „Agricultura românească este o ameninţare pentru alte state”
În timpul audierii, el a s-a încurcat puțin când a vorbit despre „strategia europeană de la furcă… de la fermă la furculiță are o viziune care a născut foarte multe rumori”.

De asemenea, Adrian Chesnoiu a mai spus la audieri că „totul crește din pământ, dar tot în pământ ne întoarcem”.

Lista de miniştri a guvernului Ciucă, depusă în Parlament. PSD îl propune pe Sorin Grindeanu pentru funcţia de vicepremier. Schimbare şi la Economie

Primii care sunt programaţi la audieri sunt miniştrii propuşi la Cultură, Agricultură şi Sport, Lucian Romaşcanu, Adrian Chnesnoiu şi Carol Novak.

Ultimii audiaţi sunt cei propuşi la Apărare, Familie şi la Antreprenoriat şi Turism, Vasile Dîncu, Gabriela Firea şi Constantin Daniel Cadariu.

Florin Cîţu îşi ameninţă colegii care îl critică şi o ironizează pe Raluca Turcan: „Dacă nu vin la partid să vorbim şi o fac prin presă, trebuie văzut ce măsuri luăm / Doamna Turcan nu prea înţelege cum stau lucrurile”

Programul audierilor în comisii poate fi accesat AICI:

audieri-guvern-ciuca-2021-11-24-v6

„Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român”, a afirmat Nicolae Ciucă, marţi la Parlament.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a precizat că „mai mult ca sigur că joi va fi şi depunerea jurământului”.

Cabinetul Ciucă va avea 20 de ministere.

Miniştrii Guvernului Ciucă sunt audiaţi miercuri. CE PREVEDE REGULAMENTUL ACTIVITĂŢILOR COMUNE ALE CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI REFERITOR LA AUDIERILE ÎN COMISII

– Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
– În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.
– Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.