Pârtii pline de Anul Nou VIDEO

Mii de turişti au luat cu asalt muntele pentru a-şi petrece Revelionul. Iubitorii sporturilor de iarnă au şi zăpadă de care să se bucure. Pârtiile de schi de pe Valea Prahovei, din Poiana Braşov, Arieşeni sau din judeţele Sibiu şi Hunedoara le stau la dispoziţie. Unde nu a nins, tunurile de zăpadă au funcţionat la maxim.

RomaniaTV.net
31 dec. 2011, 11:06
Pârtii pline de Anul Nou VIDEO

Pârtiile de schi de la Vârtop, din staţiunea Arieşeni, şi din Munţii Şureanu sunt deschise pentru practicarea sporturilor de iarnă, stratul de zăpadă pe cele două pârtii fiind între 25 şi 30 de centimetri grosime.

Aproape toate pensiunile din Munţii Apuseni au fost rezervate pentru Revelion, autorităţile estimând că în total câteva mii de turişti au ales această zonă.

În judeţul Sibiu, gradul de rezervare pentru Revelion a unităţilor de cazare din zona montană este cuprins între 80 şi sută la sută, cei care vor petrece aici noaptea dintre ani având posibilitatea de a practica sporturile de iarnă.

Mai multe pârtii de schi şi snowboard sunt deschise la Păltiniş şi Gura Râului.

La Păltiniş, resortul denumit Arena Platoş, aflat la intrarea în staţiune, are cinci pârtii şi beneficiază de tunuri de zăpadă.

Pentru a avea acces pe pârtii, adulţii plătesc 65 de lei, sumă care le garantează un număr nelimitat de urcări.

Administratorii au stabilit ca în 31 decembrie accesul pe toate pârtiile să fie gratuit între orele 22.00 şi 24.00, instalaţia de nocturnă fiind pornită, iar băuturi şi mâncare pot fi comandate la barul resortului.

Pârtia de la Gura Râului din Mărginimea Sibiului  a fost amenajată cu ajutorul tunurilor de zăpadă şi beneficiază de instalaţie de nocturnă şi teleschi, care, potrivit administratorilor pârtiei, porneşte dacă există minim un schior.

În judeţul Sibiu, turiştii pot schia şi la Bâlea Lac, chiar dacă în zonă nu sunt amenajate pârtii speciale.

Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă la altitudini mari este de 34 de centimetri, iar practicarea sporturilor de iarnă este posibilă.

Stratul de zăpadă în staţiunile montane din judeţul Hunedoara are grosimi cuprinse între 5 şi 30 de centimetri, în Straja, Parâng şi Râuşor existând condiţii pentru practicarea sporturilor de iarnă doar pe pârtiile dotate cu tunuri de zăpadă.

Cabanierii din Straja, staţiune situată în Valea Jiului, în Munţii Vâlcan, au pornit tunurile de zăpadă artificială, pentru a completa stratul de ninsoare existent pe trei pârtii din staţiune.

În staţiunea montană Parâng a nins puţin, iar stratul de zăpadă măsoară câţiva centimetri în toată staţiunea şi aproape 30 de centimetri pe pârtii, unde funcţionează tunurile de zăpadă.

În staţiunea Râuşor, din Retezat, zăpada abia s-a aşezat în staţiune, însă pe pârtie, unde funcţionează de câteva zile tunurile de zăpadă, are o grosime de circa 15 centimetri şi se schiază.

Peste 2.000 de turişti petrec ultima zi a anului la schi pe pârtiile din staţiunile de pe Valea Prahovei, unde stratul de zăpadă măsoară între 20 şi 35 de centimetri, iar instalaţiile de transport pe cablufuncţionează după programul normal.

Turiştii care au plecat pe Valea Prahovei au la dispoziţie pârtiile din staţiunile Azuga, Buşteni şi Sinaia.

Sâmbătă, la Azuga sunt practicabile pârtiile Sorica şi Cazacu, care sunt acoperite cu un strat de zăpadă artificială de peste 20 de centimetri.

Pe pârtia Kalinderu din Buşteni tunurile de zăpadă au fost pornite toată noaptea, astfel încât sâmbătă stratul de zăpadă artificială este de 35 de centimetri.

Pârtia de la Buşteni nu va fi deschisă pentru turişti în noaptea de Revelion, însă schiorii vor putea rămâne pe pârtie şi în parcul de distracţii până în jurul orelor 17.00 – 18.00.

La Sinaia, se schiază pe pârtiile Valea Dorului şi Valea Soarelui, situate la 2.000 de metri altitudine în Masivul Bucegi. Pe cele două pârtii, stratul de zăpadă naturală este de 20 de centimetri, iar telecabina care urcă la Cota 2000 şi telescaunele de pe cele două pârtii sunt funcţionale.

Pe pârtiile din Predeal şi Poiana Braşov sunt aşteptaţi să petreacă Revelionul mii de turişti, gradul de ocupare în pensiuni şi hoteluri fiind de 95%. Şi preşedintele Traian Băsescu se află la Predeal.

În Poiana Braşov sunt opt pârtii. În aceste zile, însă, singurele pârtii practicabile, unde zăpada este bună pentru schi şi săniuş, sunt pârtia Bradul şi pârtia Drumul Roşu.

Pe cele două pârtii sunt funcţionale tunurile de zăpadă.

În Predeal, zăpada este foarte bună pentru schi pe pârtia Clăbucet, celelalte două pârtii din staţiune, Pârtia Cocoşul şi Pârtia Subteleferic nefiind încă deschise.

Turişii pot închiria echipament de schi de la centrele de închirieri din cele două staţiuni, la preţuri între 10 şi 50 de lei pe zi. O sanie poate fi închiriată la preţul de 10 lei, iar un echipament pentru schi (clăpari, schiuri şi beţe) costă între 25 şi 50 de lei pe zi, în funcţie de marca acestora.

În ceea ce priveşte transportul pe cablu, în Poiana Braşov există în prezent două instalaţii pentru telecabine, o telegondolă, două noi telescaune şi teleschiuri. Preţurile pentru transportul pe cablu diferă în funcţie de numărul de urcări şi coborâri, dar şi de punctele acumulate pe cartelele de acces.

La Predeal, o urcare cu telescaunul costă 18 lei pentru adulţi şi 11 lei pentru copii, iar o urcare şi o coborâre costă 31 de lei pentru adulţi şi 18 lei pentru copii.