Pasagerii ale căror zboruri au fost anulate au dreptul să refuze voucherele oferite de compania aeriană

Comisia Europenă a anunțat că atunci când un zbor este sau a fost anulat pasagerul are dreptul fie la rambursarea biletului, fie la schimbarea rutei, scrie rador.ro.

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 14:41
Pasagerii ale căror zboruri au fost anulate au dreptul să refuze voucherele oferite de compania aeriană

Însă, în contextul pandemiei de coronavirus, unele comapanii aeriene oferă la schimb vouchere. Pasagerul are dreptul de a refuza aceste vouchere, spune purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru transporturi, potrivit sursei citate.

„Pasagerii au dreptul să refuze voucherele. Ele nu sunt obligatorii, iar în conformitate cu regulile europene privind drepturile pasagerilor, compania aeriană respectivă trebuie să ramburseze prețul biletului. Comisia Europeană privește pozitiv oferirea de vouchere care sunt atractive, precum cele de garantare împotriva falimentului, care sunt acordate în Danemarca, dar, oricum, pasagerii au dreptul să accepte sau să refuze voucherele„, transmite Comisia pentru transporturi.

Citeşte şi Două companii aeriene vor primi un ajutor financiar de până la 11 miliarde de euro din partea statelor care le deţin

În această perioadă, industria aeriană se confruntă cu o provocare fără precedent, călătoriile internaționale fiind aduse aproape la zero ca urmare a crizei de sănătate globală. Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) a anunțat recent că pierderea potențială de venituri a companiilor aeriene europene din acest an ar putea ajunge la 89 de miliarde de dolari.

IATA a estimat, de asemenea, că cererea din partea pasagerilor ar putea fi cu 55% sub nivelul din 2019 și că aproximativ 6,7 milioane de locuri de muncă ar putea fi în pericol.

Citeşte şi Companiile aeriene, obligate să plătească despăgubiri pentru zboruri anulate din cauza COVID-19

La începutul lunii aprilie, Alexandre de Juniac, directorul IATA spunea că foarte multe companii aeriene supravieţuiesc, în această perioadă de inactivitate, din banii pe care ar trebui să-i ramburseze pe bilete . În caz contrar, ar intra în faliment: „Elementul-cheie pentru noi este să evităm să rămânem fără numerar, astfel încât rambursarea costului biletelor este aproape imposibilă„, explica Alexandre de Juniac.