Paşte 2022. Când va pica Paştele Ortodox şi Catolic anul viitor. Iată când vor avea românii vacanţă

Anul viitor, Paștele Ortodox va pica destul foarte devreme. Dacă în alți ani credincioși au sărbătorit Învierea Domnului Iisus Hristos în luna mai, în 2022, Paștele Ortodox pică pe 24 aprilie.

23 aug. 2021, 17:32
Paşte 2022. Când va pica Paştele Ortodox şi Catolic anul viitor. Iată când vor avea românii vacanţă

Paşte 2022. Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Română nu sărbătoresc în aceeași zi Paștele, astfel că cea mai importantă sărbătoare a creștinătății cade în date diferite pentru catolici și ortodocși. În anul 2022, Paștele Catolic pică mai devreme decât Paștele Ortodox, mai exact pe data de 17 aprilie.

Paşte 2022. Când va pica Paştele Ortodox şi Catolic anul viitor. Iată când vor avea românii vacanţă

Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Floriile ortodoxe 2022, vor avea loc duminică, 17 aprilie, iar Floriile catolice 2022 vor fi în ziua de duminică, 10 aprilie. Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una a tristeții.

Paștele Ortodox și cel Catolic pică în fiecare an la o dată diferită nu mai este un secret pentru nimeni, însă sunt destul de puțini cei care știu cum se calculează data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului.

Citeşte şi: Cum se pregătesc de Paşte românii din Spania: „De 15 ani, am făcut Paștele o dată în România, de când am plecat din țară. Nu te lasă de la muncă, nu pleci când vrei”
 

Practic, există un algoritm de calcul care a fost stabilit în primul conciliu de la Niceea. Acest algoritm de calcul spune că Paștele trebuie să pice în prima duminică după prima lună plină sau după echinocțiul de primăvară. Astfel, în funcție de aceste lucruri este calculată data la care credincioșii sărbătoresc Paștele.

Dacă îți dorești să ai o imagine de ansamblu, atunci trebuie să știi când pică Paștele Ortodox nu doar în 2022, ci și în următorii ani:

Paște Ortodox 2023:16 aprilie

Paște Ortodox 2024: 5 mai

Paște Ortodox 2025: 20 aprilie

Paște Ortodox 2026: 12 aprilie

Paște Ortodox 2027: 2 mai

Paște Ortodox 2028: 16 aprilie

Paște Ortodox 2029: 8 aprilie

Paște Ortodox 2030: 28 aprilie

Citeşte şi: Calendar ortodox 2 mai 2021. Învierea Domnului. Aducerea moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare. Rugăciunea specială care se spune în prima zi de Paşte pentru mântuire, iertare de păcate şi izbăvire de necazuri