Paşte 2022. Carnea de miel şi legumele de primăvară costă mai mult anul acesta. Veşti proaste pentru români

Specialiştii avertizează că Paştele vine anul acesta cu noi scumpiri pentru români. Aceştia vor cheltui mai mulţi bani pe carnea de miel şi pe legumele de sezon, decât anul trecut.

07 apr. 2022, 17:33
Paşte 2022. Carnea de miel şi legumele de primăvară costă mai mult anul acesta. Veşti proaste pentru români

Paşte 2022. Românii vor avea parte de noi scumpiri în această perioadă. De exemplu, un kilogram de carne de miel costă cu 30 la sută mai mult anul acesta faţă de 2021.

Paşte 2022. Carnea de miel şi legumele de sezon costă mai mult

Fermierii trag un semnal de alarmă şi spun că în apropierea sărbătorilor pascale, kilogramul de carne de miel va costa dublu faţă de cât costă acum. În prezent, fermierii vând kilogramul de carne de miel cu 35-40 de lei.

„Dacă veți merge în marile magazine nu găsiți miel românesc. Deci tot ce se vinde în supermarket vine din afară. Ce vând fermierii de Paște se regăsește în piețe și puncte de sacrificare în ferme, pe care anul acesta ni s-a dat voie să le construim, acum cu 3 săptămâni înainte de Paște. Foarte târziu pentru că noi nu suntem pregătiți în acest interval să construim un punct de sacrificare într-o fermă.

În circa 10 zile va ieși legea și este într-adevăr un început de legătură între ciobanul român și consumator, posibilul client. Pentru că costurile la poarta fermieri sunt mult mai mici comparativ cu cele de sacrificare într-un abator”, a declarat Ionuţ Cioranu, vicepreședintele al Asociației Forța Fermierilor, potrivit mediaflux. 

Citeşte şi Friptură de miel pentru Paşte. Cum să-ţi iasă carnea fragedă şi gustoasă

Şi preţul legumelor româneşti creşte în această perioadă. De exemplu, legumicultorii din Giurgiu vând kilogramul de castraveţi cu 8-10 lei. Pe tarabe sau în supermarket-uri, legumele româneşti depăşesc chiar 12 lei kilogramul.

„La noi, preţul scade sau creşte în funcţie de cerinţă sau de ofertă. Dacă este ofertă mare, scade preţul. Dacă este cerinţă, mai creşte un pic. Un 50 de bani, maxim 70, un leu, depinde de cerere şi ofertă”, a declarat un legumicultor, pentru Observator TV.

Citeşte şi La ce trebuie să fie atenţi românii înainte de Paşte. Cum se face diferența între carnea de miel și carnea de câine