Paşte 2023. Carne de miel mai ieftină din Bulgaria. Fermierii acuză Guvernul

Crescătorii de oi din Bulgaria sunt nemulțumiți de cum merge piața milor în acest an. Oierii din țara vecină se plâng că sectorul de creștere a animalelor nu este sprijinit. Cu toate acestea, carnea este mai ieftină ca în România

23 mart. 2023, 18:22
Paşte 2023. Carne de miel mai ieftină din Bulgaria. Fermierii acuză Guvernul
Cât va costa un kilogram de miel de Paște

Paşte 2023. Experiții ne avertizează că ne aşteaptă cel mai scump Paşte din ultimii ani. Din 2022 şi până în prezent preţurile la toate alimentele, și nu numai, au fost majorate cu zeci de procente. Fie carnea cât de scumpă, românii nu se lipsesc de cotletul de miel de pe masa de Paşte.

Mielul bulgăresc nu are deschidere către piețele externe, din cauza eșecurilor din industrie, fiind afectată chiar și piața internă, care se micșorează activ. Sectorul de creștere al ovinelor și caprinelor ar putea dispărea în câțiva ani dacă se continuă în acest fel, cred doi experți în creșterea oilor din Bulgaria. Este vorba despre Vasil Nikolov din orașul Zemen și Boyko Sinapov din Kardzhaliysko, care se află și în consiliul de conducere al Uniunii Crescătorilor Bulgari de Vite.

Ambii sunt convinși că eșecul afacerilor lor autohtone a fost planificat și provocat de intrarea Bulgariei în UE. Conform acestora, după aderare, administrația a lucrat împotriva producătorilor de carne și lapte bulgari și nu i-a sprijinit.

„Copiii noștri în viitor vor mânca insecte și viermi. în locul cărnii delicioase care se poate produce la ţară”, a comentat Vasil Nikolov pentru Sinor.bg, citat de agrointel.ro

Cei doi fermieri cred că eșecul de pe piața internă a fost generat și de practica lanțurilor comerciale care, prin miile lor de cerințe suplimentare pentru producătorii autohtoni, au eliminat fructele și legumele produse în țară din rețeaua de consumatori. Acum, se tem că vine și rândul industriei de carne și lapte.

„Cu o lună înainte de Paște, comerțul cu miei bulgărești nu merge deloc bine și, în același timp, exportul de carne congelată din Macedonia de Nord este deja în curs de negociere”, a spus Boyko Sinapov (cu ani în urmă, acest import era din România).

Paşte 2023. Fermele de ovine din Bulgaria spun că un preț corect pentru mieii în viu din acest an este de 12 leva (30,24 lei), pentru că doar așa și-ar putea acoperi costurile. În acest moment însă, comercianții dau oferte mult mai mici – între 8 și 9 leva (20-23 lei) pe kg.

Cât dăm pe mielul de Paşte anul acesta

Paşte 2023. Carnea de miel autohtonă, vândută cu greu în Bulgaria

„Consumatorii se întreabă de ce, la un preț de 12 leva (30,24 lei) în viu, prețul în magazine al unui kilogram de miel ajunge la 28-30 leva (70,5-75 lei). Răspunsul este clar: după sacrificarea și îndepărtarea lânii, a pielii și a subproduselor, carnea rămasă pentru comercializare reprezintă numai jumătate din greutatea pe care a avut-o animalul în viu”, explică Vasil Nikolov.

De un an, fermierii bulgari se confruntă și cu un alt obstacol: scăderea interesului procesatorilor pentru achiziția locală de lapte de oaie, capră sau vacă. În Bulgaria, se fac în mod oficial unele reglementări care impun ca un procent minim de produse lactate să fie cu materii prime importate, dar în realitate controlul este atât de slab încât întreprinderile de prelucrare a laptelui lucrează de mult timp în principal cu materii prime europene, în timp ce laptele bulgăresc are un procent minim, cred crescătorii.

Printre fermieri, sunt și câțiva care au reușit să investească în propria fabrică de lapte. Un exemplu în acest sens este Vasil Nikolov, care prelucrează lapte de la 500 de oi și capre, vânzându-l sub marca Zemeneya. Celălalt avantaj este că are propriul abator, dar poate sacrifica doar miei din efectivele proprii , nu și de la crescătorii de animale din zonă. Această cerință este din nou ”opera” administrației autohtone, care nu s-a luptat cu colegii săi de la Bruxelles pentru a câștiga dreptul ca aceste abatoare să poată sacrifica animale din alte ferme.

În ultimii ani, consumatorii bulgari au început să cumpere direct de la ferme, cu intenția de a sprijini crescătorii! Alții au mizat pe asigurarea de la Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (ABSA) că mielul bulgăresc din magazine are sigiliu albastru, iar cel de import au sigiliu roșu. Totuși, potrivit lui Sinapov, aici se pot comite și fraude, deoarece carnea importată este deseori ștampilată cu ștampilă albastră, așa că se face din nou apel la consumatori să contacteze direct fermele locale.

ABSA a anunțat că birourile lor regionale sunt gata să publice pe site-urile oficiale liste de companii care au declarat că vor vinde direct din fermele lor. În acest moment însă, nu au fost făcute astfel de solicitări de către crescătorii de oi, așa că informațiile sunt de așteptat să intre, probabil, în cele două săptămâni dinaintea sărbătorilor. ABSA i-a asigurat pe crescători că va informa mass-media în timp util.

Paşte 2023. Carnea de miel se scumpește. Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram

Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui. Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, afirmă că preţul corect al unui kilogram de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale va fi între 45 şi 50 de lei.

Citește și S-a scumpit coșul de cumpărături pentru Paște. Cât costă un kilogram de carne de miel sau un cofrag de ouă

Nicolae Cioranu susține că dacă prețul cărnii de miel va fi sub aceste valori este strict problema fermierului. Mai mult, acesta a afirmat că majoritatea românilor preferă să ia mielul direct de la producător şi nu din supermarket sau din piaţă.

“Deja cumpărători de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă. Îmi spunea un fermier că el deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată ţara să îl facă”, a declarat Nicolae Cioranu, la Prima News.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad a explicat și de ce prețul corect al unui kilogram de carne de miel va fi între 455 și 50 de lei în perioada de dinaintea Paștelui.

“Preţul corect, cu scumpirea şi dublarea furajelor, undeva la 45-50 de lei. Dacă este sub, este o problemă a fermierului. Acum se vând nişte miei mai mici. Nu pot să vândă toţi fermierii din România. Acum de Paşte vând acei fermieri care pot mulge oile mai departe. De ce? Oaia are trei producţii. Lâna nu o mai luăm în calcul, că ne costă mai mult să o tundem ca să o vindem, rămân laptele şi mielul. Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele. Alţi fermieri care nu vând în perioada pascală lasă mielul să sugă până către jumătatea verii, măcar recuperează şi transformă laptele în carne. În situaţia în care nu mulţi producători, nu mulţi crescători de ovine vând miei de Paşte, singurul motiv fiind că nu are cu cine să mulgă, automat oferta este mică şi cererea este mare. În restul anului fermierul stă la cheremul exportatorului”, a spus Nicolae Cioranu.

Întrebat dacă preţul cărnii de miel ar putea ajunge şi la 60 de lei sau peste Nicolae Cioranu a răspuns: “60 de lei doar dacă este speculat. Direct de la producător nu cred. Într-un an am vrut să facem un parteneriat cu un supermarket. Culmea, supermarketul plătea preţul cel mai mic posibil, nu ne-a convenit să batem palma cu ei. Nici supermarketul nu îl ia la un preţ mare, îi umflă el preţul”.

Citește și Carne de miel şi drob de miel, oferta LIDL pentru Paşte 2022. Preţuri avantajoase pentru toate buzunarele. Reţeta lui Antonio Passarelli pentru friptură de miel