Patriarhia Română năruieşte speranţele lui ÎPS Teodosie privind înfiinţarea mitropoliei Tomisului. „Problema a fost definitiv închisă”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române nu îi mai dă nicio şansă lui ÎPS Teodosie în legătură cu înfiinţarea mitropoliei Tomisului. Victor Bănescu susţine că este vorba despre o problemă "definitiv închisă", iar singura instituţie îndreptăţită să se pronunţe pe istorie şi istoriografie este Academia Română.

26 mai 2021, 21:19
Patriarhia Română năruieşte speranţele lui ÎPS Teodosie privind înfiinţarea mitropoliei Tomisului. „Problema a fost definitiv închisă”

Patriarhia Română năruieşte speranţele lui ÎPS Teodosie privind înfiinţarea mitropoliei Tomisului. Vasile Bănescu nu a ezitat să lanseze critici la adresa scrierilor Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, pe tema istoriei creştine a cetăţii Tomisului, despre care a spus că sunt „improvizate pentru a evidenţia cu emfază şi festivism «importanţa unui anume punct pe harta lumii»”.

„În probleme cu adevărat importante de istorie/ istoriografie românească, inclusiv paleocreştină, singura instituţie îndrituită să se pronunţe cu reală autoritate este Academia Română, nu pseudo-academii ce abuzează de venerabila rezonanţă platonică a termenului, improvizate pentru a evidenţia cu emfază şi festivism «importanţa unui anume punct pe harta lumii»”, a declarat Victor Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit Mediafax.

Citeşte şi: ÎPS Teodosie a răbufnit: Aceste plagiate sunt nişte presupuneri. Mâine, adevărul e dat pe faţă!

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a mai precizat că orice documente menite să pună în lumină elemente noi din istoria unui spaţiu geografic sau religios-cultural românesc nu ar trebui „prezentate local, hilar, exaltat şi ditirambic ca fiind epocal revelatoare pentru «cunoaşterea» unor lucruri deja bine cunoscute, sau pentru lansarea unor incontrolabile şi dezarticulate speculaţii”.

De altfel, Bănescu susţine că „cu atât mai puţin specialiştii în istoria creştinismului din Academia Română şi din Biserica Ortodoxă Română”, nu minimalizează patrimoniul arheologic paleocreştin şi martirologic ortodox din Dobrogea.

„Dimpotrivă. Vechimea unor rădăcini nu trebuie să devină însă obiectul unei idolatrii sau pretextul unei restauraţii a lucrurilor cristalizate calm în istoria şi organizarea administrativă a Bisericii, ci rădăcina unei responsabilităţi morale la înălţimea căreia ar trebui să tindem a ne ridica toţi cei ce se întâmplă să perorăm despre un strălucit trecut, la meritele căruia nu am contribuit personal cu nimic”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, conform sursei citate.

Citeşte şi: ÎPS Teodosie, reacţie tranşantă în scandalul tezelor de doctorat plagiate pe care le-a coordonat: „Cei din Comisia Teologică a CNATDCU, care nu sunt doar ortodocşi, acuză plagiatul împotriva evidenţei calculatorului”

Totodată, Vasile Bănescu a subliniat că pentru Patriarhia Română, care s-a exprimat inclusiv prin Cancelaria „Sfântului Sinod”, forul decizional cel mai înalt al BOR, problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una „definitiv închisă”, iar posibilele reacţii „inadecvate pe această defunctă temă” nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial.

Citeşte şi: CTP îl dinamitează pe ÎPS Teodosie. „Se face vinovat de păcatul șmenului. E o rușine pentru Biserică” 

Potrivit Aleph News, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a făcut o cerere pentru reînfiinţarea „Mitropoliei Tomisului”. Inițiativa sa a fost respinsă printr-un răspuns al conducerii Bisericii Ortodoxe Române care  a semnalat mai multe derapaje ale Arhiepiscopiei Tomisului.

Citeşte şi: Patriarhul Daniel îl spulberă pe ÎPS Teodosie, după ce acesta a cerut avansarea în ierarhie: Răzvrătire, sfidează Patriarhia, atitudine provocatoare, permite doctorate plagiate – DOCUMENT