Patriarhul Daniel: Marea frescă a Ateneului Român prezintă istoria poporului ca pe o taină a crucii şi învierii sale

Împlinirea a 80 de ani de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român a fost marcată luni seara printr-un concert vocal-simfonic, lansarea unui film documentar şi o expoziţie foto, la eveniment fiind prezent Patriarhul Daniel, precum şi numeroase personalităţi ale vieţii culturale româneşti.
Romania TV
22 mai 2018, 05:02
Patriarhul Daniel: Marea frescă a Ateneului Român prezintă istoria poporului ca pe o taină a crucii şi învierii sale

„Ateneul a fost construit cu 130 de ani în urmă, pe vatra unei biserici care a aparţinut Episcopiei Râmnicului. Iar fresca pictorului Costin Petrescu, din sala circulară situată sub cupola Ateneului român, a fost realizată ca o familiaritate românească între cult şi cultură. Fresca aceasta prezintă istoria poporului român ca pe o taină a crucii şi a învierii sale, a suferinţei şi a biruinţei sale, dar mai ales ca pe o liturghie a unităţii şi demnităţii poporului român”, a arătat în discursul său Patriarhul Daniel.

Academicianul Răzvan Theodorescu a vorbit despre faptul că, în anul 1948, fresca a fost acoperită cu o cortină de catifea roşie, pentru a ascunde adevărul unor momente istorice şi, mai ales, rolul monarhiei în destinul ţării.

„Această frescă ne arată statalitatea, voievozii însoţiţi de simbolurile ortodoxiei. Ele sunt ca un contrapunct în această friză. Friza începe cu latinitatea, cu Traian. Se termina cu Carol al II-lea şi cu marele voievod de Alba Iulia. (…) În 1948, când doi culturnici i-au propus lui Gheorghiu Dej ca această frescă să dispară, a apărut salvatorul, un mare om, patriarhul Iustinian Marina, care l-a sfătuit pe Dej – acest lucru e confirmat de o serie întreagă de martori – să acopere cu o cortină fresca. Dej avea faţă de el nişte datorii mai mari; când evadase de la Târgu Jiu, a fost adăpostit de preotul Marina”, a explicat Theodorescu.

Directorul Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, a arătat că dintre cele 25 de scene care surprind momente importante din istoria românilor, ultima, intitulată „Carol al II-lea – Epoca de consolidare”, nu mai există în forma iniţială. Astfel, imaginea lui Carol al II-lea cu Regele Mihai, pe atunci Mare Voievod de Alba Iulia, a fost scoasă. Andrei Dimitriu a pledat pentru găsirea unei soluţii tehnice de recuperare a imaginii celor două personalităţi în cadrul frescei.

„Cred că fresca a apărut dintr-o necesitate educativă. Educaţia este esenţială pentru ca identitatea naţională a unui popor să aibă o substanţă serioasă. Marile personalităţi care au ctitorit România au un loc pe această frescă. (…) Cred că începutul modernizării României este legat de monarhia străină, odată cu Carol I şi până la Regele Mihai. Cred că au avut o contribuţie esenţială ca mentalitatea noastră, valorile noastre, axiologia care ar trebui să ne guverneze să aibă ca dimensiune civilizaţia europeană. Puţini dintre dumneavoastră ştiu că, de fapt, este o istorie a regimurilor monahice din Principate şi până în 1948”, a mai precizat el.

Concertul vocal-simfonic susţinut de Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, avându-l pe maestrul Iosif Prunner la pupitrul dirijoral, a inclus lucrări semnate de compozitori români, precum George Enescu, Doru Popovici, Tiberiu Olah, Gheorghe Dumitrescu, Paul Constantinescu, Constantin Dimitrescu.

În cadrul evenimentului organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, şi Patriarhia Română, a fost lansat filmul documentar „Marea frescă a Ateneului Român”. De asemenea, în foaierul Ateneului Român participanţii au putut urmări o expoziţie fotografică dedicată frescei monumentale.

Fresca, un proiect al artistului Constantin Petrescu, are o lungime de 75 de metri şi o lăţime de trei metri, ilustrând 25 de episoade importante din istoria românilor. Începută la 11 septembrie 1933 şi finalizată la 22 aprilie 1937, a fost inaugurată la 26 mai 1938, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Marelui Voievod Mihai.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Trapperul Albert NBN, amendat de trei ori după ce a înjurat România pe scena de la Beach, Please! Câți bani va scoate din buzunar
Capital.ro
Decizie UE pentru mașinile Diesel. Măsura care intră în vigoare în toate statele membre. Se aplică până în 2035
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Vești tot mai proaste din piața imobiliară. Scumpiri în cascadă
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Proprietarii de locuințe NU pot refuza. Decizie privind centralele de apartament. Se impune „obligație de racordare și utilizare”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici