Patriarhul Daniel: Peştera din Bethleem, prima Biserică în care este prezent Hristos

Prima Biserică în care Hristos este prezent este peștera din Bethleem, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în predica rostită la Sfânta Liturghie oficiată duminică la Catedrala Patriarhală, la sărbătoarea Crăciunului.

RomaniaTV.net
25 dec. 2016, 12:53
Patriarhul Daniel: Peştera din Bethleem, prima Biserică în care este prezent Hristos

„Hristos Domnul transformă peștera din Bethleem în Biserică. Prima Biserică în care Hristos e prezent e peștera din Bethleem. De aceea, la proscomediarul (locul primirii darurilor pe care le aduc credincioșii la Sfânta Liturghie — n.r.) unei biserici ortodoxe este pictată icoana Nașterii Domnului în Bethleem. Și această pregătire a Sfintei Liturghii euharistice la proscomediar este tocmai perioada de la Nașterea Domnului până la ieșirea Sa în public la propovăduire, după Botezul său”, a spus Patriarhul, potrivit Agerpres.

Înaltul ierarh a adăugat că peștera din Bethleem este imaginea Bisericii.

„Pe Sinaxarul aghioritic al zilei de astăzi se spune că peștera din Bethleem este imaginea bisericii, ieslea e potirul care-l ține înăuntru pe cel ce se face astăzi trup și se dă spre hrană pentru viața lumii. Fecioara este tronul și altarul său de jertfă, pentru că Pruncul a stat în pântecele fecioarei și pe brațul ei ca pe un tron. Tronul de heruvimi din Ceruri este acum Fecioara pe Pământ și este și Altar pentru că pe Cruce Hristos s-a jertfit cu trupul luat din Fecioara Maria, iar ea a fost prezentă lângă Crucea lui atunci când El a murit pe cruce prin jertfa supremă de bunăvoie, când și-a dat viața pentru Mântuirea Lumii. Mai departe se spune că Peștera este biserică. Îngerii, Iosif și păstorii slujesc ca diaconi, iar Dumnezeu însuși, Iisus Hristos, este Marele Preot care săvârșește această Sfântă Liturghie. Deci în peșteră avem Liturghia Nașterii Domnului”, a afirmat Patriarhul Daniel.